По време на карантината, която беше наложена заради пандемията от COVID-19, повечето британци са консумирали значително повече храна, употребявали са повече алкохолни напитки и са намалили физическата си активност.

Това показва онлайн проучване, проведено сред 800 души във Великобритания, цитирано от Ройтерс. Анкетата включва въпроси за здравните навици и показва, че в периода на карантината се наблюдава рязко влошаване както на психическото здраве, така и на нездравословните ежедневни привички, като преяждането, недоспиването и застояването.

При по-младите хора е доста по-голям процентът на анкетираните, които твърдят, че страдат от тъга и депресия.

46% от всички участници в проучването твърдят, че са намалили физическата си активност по време на пандемията. Освен това над една трета от участниците признават, че са започнали да се хранят по-нездравословно, консумирайки повече пакетирани продукти и да пият повече алкохолни напитки.

Данните от проучването идват на фона на инициативата на премиера Борис Джонсън, който призова британците да водят по-активен начин на живот, за да се намали делът на хората, страдащи от затлъстяване. Много от британските медици считат, че това е един от основните рискови фактори при заразяване с COVID-19.

Може ли бирата да е причина за биреното коремче?И трябва ли да се откажем от нея?


"Пандемията увеличи дела на страдащите от депресия, недоспиване, тревожност, прежядане и дори склонността към самоубийства. Хората се върнаха към много от вредните си навици", казва Стенли Уляжек от университета в Оксфорд, който е един от авторите на проучването.

По думите му тези промени могат да окажат дългосрочно влияние върху тенденциите към затлъстяване и разпространение на различни хронични заболявания.