Всички ние изглежда ставаме все по-заети и по-заети. Въпреки че технологиите направиха много от нещата, които преди отнемаха много време, по достъпни от когато и да било, ние продължаваме да сме заети. Думите "Зает съм" се използват като някакъв почетен знак. Ако не сте заети, сте мързеливи, а мързелът е самата противоположност на това, което един предприемач трябва да отстоява. Хроничната заетост е една от малкото зависимости в Западния свят, които хората почитат. Тя е свързана с важността, целеустремеността и постиженията.

Авторът Стив Чандлър пише в своята книга „Променете разума си, променете света“, че заетостта е мързел. Да си прекалено зает не е оптималното състояние. Това е просто индикация за едно състояние на хаос, а не за състояние на концентрация. Да не забравяме, че концентрацията е оптималното състояние, за да се вършат нещата ефективно. Фокусирайки се върху смислените неща, които трябва да свършим и вършейки ги добре, ние всъщност постигаме повече, а така опростяваме живота си.

Разбира се, има периоди в живота ни, в които трябва да сме заети. Когато се набират средства за стартъп или пък се пуска нов продукт. Ако обаче живеем живота си в състояние на хронична заетост и приемаме това, като нашето състояние на съществуване, това означава, че избираме да не се заемаме с това, което се случва.

И така, как да направим така, че да сме продуктивни, а не просто заети?

Прилагайте принципа на Парето

Според принципа на Парето 20% от всички наши усилия генерират 80% от резултатите. Точно същите проценти може да не важат във всички случаи, но принципът подкрепя тезата, че по-голяма част от това, което правим ежедневно, не допринася или има много малък ефект върху резултатите, които искаме да постигнем.

Проблемът е, че повечето от нас не отделят времето да помислят кои 20% от нещата, които правят, създават резултатите, които искат. Дори и да не знаем отговора, често си струва да разберем, особено когато говорим за стартъп, където времето е оскъден ресурс за основателите и техния екип.

Вместо това ние имаме склонността да се товарим с прекалено много неща едновременно. Когато сложим прекалено много неща на чинията си, за съжаление не разполагаме с концентрацията да се представяме възможно най-добре. Установете няколкото наистина важни неща, върху които трябва да се съсредоточите във всеки ден от седмицата, които носят най-големи резултати, след което делегирайте останалото или го огнорирайте. Това освобождава енергия и мозъчна мощ, за да се концентрирате върху задачите, които носят резултати, докато в същото време избягвате протакане или бърнаут.

Не се оставяйте да бъдете въвлечени във вихъра на работата

Колко от нас започват деня си фокусирани върху това какво трябва да се свърши и след това биват напълно пометени от вихъра на работата?

Повечето от работните ни дни са изпълнени с неочаквани, спешни и рутинни задачи, които ни пречат да се занимаваме с нови неща. Тези задачи се наричат вихър на работата. От ключово значение за продуктивността е вниманието на човек да бъде отвличано постоянно от този вихър.

Как да преодолеете мързела си?И да се възползвате от своята по-продуктивна версия

Ако имаме важни цели и дейности, с които знаем, че трябва да се занимаем, за да постигнем резултати, трябва да направим така че отделяме част от времето си всеки ден, за да се приближаваме постоянно към тези цели. “Спешните” неща често не са толкова спешни. Научете се да различавате добре кое е спешно, важно или маловажно.

Отделяйте време за целенасочена работа

Изследвания, които изучават как работи мозъкът, показват, че всеки път, когато преминаваме от една задача на друга (нещо, което бихме нарекли мултитаскинг), ни "струва скъпо" по отношение на изгубено време и продуктивност. Например, случвало ли ви се е да сте в среща в Zoom и едновременно с това да се опитвате да напишете имейл или да изпратите съобщение? Може и да не обръщаме много внимание на това, но в хода на деня ефектът с натрупване е, че губим около 40% от нашата продуктивност. Ако се опитваме да свършим някаква сложна задача, която изисква концентрация, това означава, че е по-вероятно да направим грешки и да изгубим дори още повече време при пренасочването на вниманието от единия процес към другия.

Решението би могло да бъде да си отделяме време за целенасочена работа, отстранявайки всички неща, които биха могли да отвличат вниманието ни и да се концентрираме на 100% върху въпросната задача, докато не я завършим. Това е особено полезно при сложни задачи, защото означава, че можем да ги свършим за възможно най-кратко време и с най-добро качество.

Определяйте почивки в програмата си за деня

Нашият мозък не е създаден за работа 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Отделяйки си известно време за почивка ние си позволяваме да бъдем изобретателни и иновативни, качества, което са от съществено значение за ръководенето на едни бизнес в дългосрочен план. Трябва да имаме приток от идеи и също така е по-добре към проблемите да се подхожда по един креативен начин, което да води до креативно решение, вместо от състояние на стрес и тревога.

Когато човек отделя време за забавяне на ритъма с разходка или медитация, например, това го вкарва в едно спокойно състояние, което предразполага най-много към нови идеи и решения.