ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния наркотик фентанил.

Това казва пред Politico Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕС, след предупреждението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните наркотици, или скоро ще бъде засегната от такъв.

Фентанилът, синтетичен наркотик, който се оценява като 50 пъти по-силен от хероина, е причина за десетки хиляди смъртни случаи от свръхдоза в САЩ всяка година, пише в обзор по темата БТА.

"Когато разговарях със секретаря Блинкен, той каза следното по отношение на синтетичните наркотици: "Или това е проблем, който имате, за който не знаете, че имате, или е проблем, който ще имате", казва Йохансон в интервю за Politico.

САЩ искат да действат като канарче в каменовъглената мина, допълва тя, "така че другите да нямат същия проблем, какъвто са имали те".

Епидемия от предозиране - битката на САЩ с фентанила става все по-труднаПървият скок на смъртните случаи се регистрира през 2015 г. Оттогава ръстът се запазва заедно с данните за все по-голямото разпространение

Фентанилът и другите синтетични наркотици все още не са най-голямата грижа на ЕС, допълва Йохансон - канабисът е най-често употребяваният наркотик, а кокаинът е наркотикът, чието потребление нараства най-бързо.

За разлика от САЩ обаче, където синтетичните наркотици се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен капацитет за производство на синтетични наркотици, което може бързо да предизвика криза, коментира Йохансон.

"Капацитетът за производство на фентанил в ЕС е тук, ние го имаме", посочва Йохансон. "Това, разбира се, означава, че в момента, в който решат да започнат да го правят и сметнат, че има търсене, това може да стане много бързо."

Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. през 2021 г. в ЕС са били ликвидирани общо 434 незаконни лаборатории за производство на синтетични наркотици.

Каптагонът донесе милиарди в хазната на Сирия. Сега е разменна монета Според експерти, по-голямата част от световното му производство се осъществява именно в Сирия, а регионът на Персийския залив е основната му дестинация

Експерти от Агенцията на ЕС по наркотиците предупредиха по-рано тази година, че забраната за отглеждане на мак от талибаните в Афганистан може драстично да намали предлагането на хероин в Европа и да създаде възможност за увеличаване на синтетичните опиоиди.

"Трябва да бъдем много бдителни и много подготвени", казва Йохансон.

Според нея ЕС вече засилва позициите на своята агенция по наркотиците, която се занимава както със здравните аспекти на незаконните наркотици, така и с тези на сигурността, и й предоставя "много повече правомощия и двойно повече ресурси".

Планът за действие на ЕС за борба с трафика на наркотици, обявен от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, потвърждава Йохансон.

И столицата на потреблението на кокаин в Европа е...Антверпен е пълен с кокаин - поне според анализа на отпадъчните води в града

Докато Урсула фон дер Лайен не спомена нито пристанища, нито наркотици в речта си за Състоянието на Съюза, в нейното писмо за намерения до Европейския парламент и Съвета на ЕС обеща “план за действие срещу трафика на наркотици“.

Европейските морски пристанища са ключова входна точка за незаконни наркотици: през 2022 г. 110 тона кокаин са били заловени само в пристанището на Антверпен, докато други 50 тона са били конфискувани в пристанището в Ротердам. Това вероятно е само 10 до 15 процента от това, което действително пътува до Антверпен и Ротердам, твърдят експерти.

На срещата на върха през юни в Антверпен министри от Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания призоваха за подход в целия ЕС срещу организираната престъпност, като алармираха за “заплахата от свързаната с наркотиците организирана престъпност за нашите общества“.