Страните от Г-7 продължават плановете си да се споразумеят за забрана на продажбите на руски диаманти, когато лидерите на групата се срещнат за среща на върха на 19 май, на фона на нарастващите надежди, че нова технология ще позволи на властите да проследяват произхода на скъпоценните камъни, съобщава Politico.

Европейският съюз към момента не налага санкции на диаманти от Русия, които играят роля във финансирането на войната на Владимир Путин в Украйна, заради опасения, че ембарго ще удари белгийския град Антверпен, основен международен център за търговия с диаманти.

Вместо това правителствата на Г-7 подготвят международна забрана за продажба на скъпоценните камъни, коментира Politico. Една от основните цели на този координиран натиск е да се спре заобикалянето на санкциите, например чрез внос на руски диаманти, които първо са били обработени и преетикетирани другаде по света.

„Ако искате реално работещо решение, за да отстраните руските диаманти от пазара, имате нужда от нещо, което може да определи произхода на камъка“, коментира Том Нейс, говорител на Световния център за диаманти в Антверпен.

Швейцарската компания Spacecode твърди, че вече е разработила ново устройство, което може да идентифицира от кой регион на света идват различните диаманти.

Spacecode вече е добре известна със своята работа по проследяване в глобалната диамантена индустрия. Успоредно с това компанията прави следващата стъпка - определяне на „диамантената ДНК“, тъй като познаването на точния произход на диамантите е ключово за индустрията, каза Павло Протопапа, председател и главен изпълнителен директор на Spacecode.

Според него Spacecode вече разполага с технологията за проследяване на произхода на диамантите, която разпознава техния химичен състав и оптичните им свойства.

Разбирайки тези уникални характеристики, устройството на Spacecode незабавно ще определи произхода на камъка – дори ако не е регистриран по-рано във веригата за доставки, добавя Протопапа.

След санкциите срещу Русия: Ще има ли диаманти за всички? Доставка на необработени диаманти в Сурат почти няма след американските санкции срещу Alrosa - най-голямата мина за диаманти в Русия

Цитиран от Politico представител на европейско правителство казва, че технологията е „революционна“ и може да бъде от ключово значение за практическото внедряване на предстоящото решение на G7.

Самата Spacecode няма политическа ангажираност, подчертава Протопапа. „Ние просто заявяваме какъв е произходът на диаманта. Дали да бъде приет от друга държава или не, не зависи от нас.“

Всичко това не означава, че намерението на Г-7 ще бъде лесно осъществимо. Привържениците на Украйна искат да наложат забрана за руски диаманти възможно най-скоро, но едно от предизвикателствата е кога устройствата на Spacecode ще бъдат пуснати на пазара.

Според Politico това няма да стане до края на тази година или дори през първото тримесечие на 2024 г. Компанията все пак цели да продаде продуктите си на масовия пазар до края на 2024 г.

За Протопапа това не би трябвало да е голям проблем, тъй като индустрията така или иначе се нуждае от време, за да се адаптира към такава промяна. Той обаче казва, че процесът може да бъде ускорен, ако е необходимо.