“Алроса” възстанови износа на диаманти почти до нивото, предшестващо военните действия в Украйна, съобщи Bloomberg.

На компанията се падат около ⅓ от световните доставки на диамантени суровини. Тя обаче попадна под западните санкции и това ограничи продажбите й за известен период от време.

В момента “Алроса” продава диаманти за над 250 млн. долара на месец, което е само с 50-100 млн. долара по-малко, сравнено с нивото от февруари, съобщават информирани източници. Те уточняват, че продажбите на диаманти са се възстановили, тъй като на някои индийски банки им е по-удобно да осъществяват трансакции във валути, различни от щатския долар.

Руската компания продава диаманти на купувачи в Индия и Европа основно срещу рупии, отбелязват още източниците. При това по-голямата част от руските скъпоценни камъни се доставят именно в Индия.

Това не нарушава санкциите, но сделките се сключват тихомълком дори по стандартите на световния пазар на диаманти, който е известен със своята прикритост.

“Алроса” прекрати публикуването на информация за своите продажби и финансови показатели, пише Forbes.

След въвеждането на санкциите световният отрасъл на диаманти, който се оценява на 80 млрд. долара, се оказа в нетипична ситуация.

След санкциите срещу Русия: Ще има ли диаманти за всички? Доставка на необработени диаманти в Сурат почти няма след американските санкции срещу Alrosa - най-голямата мина за диаманти в Русия

Дефицитът на скъпоценни камъни доведе до рязък ръст на цените на диамантите, особено на по-малките и достъпните, в които е специализирана “Алроса”. На фона на дефицита акредитирани купувачи на De Beers можеха да получат доходност до 10% върху препродажбата на диаманти, но през последния месец цените на камъните на вторичния пазар, където търговците и производителите търгуват помежду си, рязко паднаха. Този марж изчезна.

По данни на The New York Times, САЩ, Европейският съюз и Канада призовават руските диаманти да имат статус на конфликтни или т.нар. кървави диаманти, за да бъдат спрени от постъпване на пазара.