Издирват се престъпници, отмъкнали редки скъпоценни камъни на стойност 100 млн. долара по време на дързък 27-минутен обир, обявен за една от най-големите кражби на бижута в историята.

Полицията смята, че банда крадци е проследила микробус, натоварен с товари от изложение за бижута в Северна Калифорния до спирка за камиони в района на Лос Анджелис, преди да нахлуе в превозното средство в ранните часове.

Крадците са атакували бронираното превозно средство на Brink's около 2 часа сутринта на 11 юли на спирка за камиони Flying J на междущатска магистрала 5 близо до Грейпвайн, като им отнело само 27 минути да се измъкнат с колосалния си товар.

Президентът на Международното изложение за скъпоценни камъни и бижута Арнолд Дюк посочва, че микробусът е бил натоварен със 70-100-килограмови контейнери за съхранение на скъпоценни камъни и бижута.

Според изчисленията бандата се е измъкнала с до 30 чанти, съдържащи неизвестен брой индивидуални бижута, оставяйки редица бижутери в ужас, тъй като това е унищожило "целия им поминък".

„Документираните загуби са за повече от 100 милиона долара. Това е абсолютно огромно престъпление. Един от най-големите обири на бижута в историята. Става дума за злато, диаманти, рубини, изумруди и много луксозни часовници“, казва Арнолд Дюк.

"Имаше 15 изложители, всеки от които предлагаше стоки на стойност от 5 до 10 милиона долара. Това са малки бижутери, чието цяло богатство е вложено в този камион. Грабежът ги е унищожил финансово, а в някои случаи е засегнал и здравето им," допълва той.

Най-големият банков обир в света е извършен с хартиена бележкаТой е организиран през април 2003 г. в Ирак, малко преди американската инвазия

Крадците са успели да заобиколят незабелязано заключващия механизъм на микробуса на Brink's и са натоварили скъпоценните камъни в контейнери за съхранение, преди да ги изнесат, твърдят източници от правоохранителните органи.

Властите съобщават за "Лос Анджелис Таймс", че двама въоръжени охранители са оставили превозното средство на спирката за камиони в ранните часове на 11 юли.

След това групата крадци проникнала в камиона, влязла в ремаркето му и започнала да разтоварва контейнери с бижута, злато, диаманти, рубини, изумруди и луксозни дизайнерски часовници, включително Rolex, допълва БГНЕС.

Техният обир се сравнява с обира в Хатън Гардън в Лондон и с проникването в белгийския Антверпен, за което са били необходими месеци планиране.

Сержант Майкъл Милески от Бюрото за тежки престъпления на окръг Лос Анджелис отказва да опише заключващия механизъм, но признава, че "няма да е изключително трудно да се разбие".

Разследващите смятат, че в кражбата "трябва да са участвали няколко крадци", като 18 жертви са претърпели загуби, а агент на ФБР и следователи от отдел "Тежки престъпления" сега търсят улики.