Хакери откраднаха 100 милиона долара в криптовалута от блокчейн платформата Horizon. Подробностите за хакерската атака все още не са ясни, но от Harmony, която е разработчик на Horizon, казаха, че са идентифицирали кражбата в сряда сутринта. Компанията посочва индивидуален акаунт, който се смята за виновник за хакерската атака, съобщава CNBC.

"Започнахме да работим с националните власти и криминалистите, за да идентифицираме виновника и да възстановим откраднатите средства“, обяви стартъп компанията в своя Twitter акаунт.

Horizon е т. нар. блокчейн "мост". Тази технология играе голяма роля в пространството на DeFi (децентрализираните финанси), като предлага на потребителите начин да прехвърлят своите активи от една блокчейн платформа в друга. В случая с Horizon потребителите могат да изпращат токени от мрежата на Ethereum до Binance Smart Chain.

Блокчейн мостовете обаче се превърнаха в основна цел за хакерите поради уязвимостите в основния им код и поддържането на големи заапаси от ликвидност.

"За да могат хората да използват мостове и да преместват средствата си, активите се заключват в един блокчейн и се отключват или "копаят" в друг. В резултат на това тези услуги притежават големи обеми криптоактиви", обясни Джес Симингтън от консултантската компания Elliptic.

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара за пръв път от 10 месеца


Harmony не разкрива как точно са откраднати средствата. Един инвеститор обаче изрази опасения относно сигурността на блокчейн моста Horizon още през април.

Този хакерски набег следва серия от забележителни атаки срещу други блокчейн мостове. Ronin Network, която поддържа крипто играта Axie Infinity, загуби над 600 милиона долара при пробив в сигурността, извършен през март. Wormhole, друг популярен мост, загуби над 320 милиона долара в друга атака месец по-рано.

Последният обир е поредната негативна новина от крипто сектора. Кредиторите Celsius и Babel Finance замразиха тегленията, след като рязък спад в стойността на активите им доведе до срив на ликвидността. Междувременно изпадналият в затруднения крипто хеджфонд Three Arrows Capital може да изпадне в неизпълнение по заем от 660 милиона долара от брокерската фирма Voyager Digital.