Няколко служители на базираната в Южна Корея компания Terraform Labs, която стои зад стабилната монета (т.нар. stablecoin) TerraUSD, чиято стойност се срина миналия месец и разтърси пазарите на криптовалути, имат забрана да напускат страната, заявиха от местната прокуратура.

Обвързаната с TerraUSD криптовалута Luna се срина миналия месец, предизвиквайки разпродажби и верижна реакция, която донесе сериозни затруднения на някои водещи институции в криптосектора. Стойността на TerraUSD трябваше е обвързана в съотношение 1:1 с щатския долар.

Служител от прокуратурата на Южна Корея е обяви, че редица служители на Terraform Labs са поставени в списък за забрана за напускане на страната.

Повече подробности се очакват при приключване на разследването.

Инвеститорски опасения: Нов криптофалит ще повали други ключови играчиКриптобанката Celsius наскоро замрази тегленията, предизвиквайки опасения, че може би предстои да фалира

Говорител на Terraform Labs от своя страна заяви, че компанията не е запозната с подробностите около забраната.

Загубите, свързани със стабилната монета, допринесоха и за проблемите на щатската криптобанка Celsius, която спря временно тегленията този месец и на базирания в Сингапур крипто хеджфонд Three Arrows Capital, който обмисля евентуални опции, сред които продажбата на активи или спасяването от друга компания.

Най-популярната криптовалута в света биткойн днес се търгува на цена от около 20 000 долара, след като изгуби близо половината от стойността си от началото на май, когато проблемите с TerraUSD станаха очевидни.