Случаите на предозиране с опиоиди с фатален край струват на щатската икономика 1 трлн. долара всяка година.

От публикуван тази седмица доклад на Комисията за борба с трафика на синтетични опиоиди става ясно, че ситентични опиоиди, и най-вече фентанилът, са в основата на близо два на всеки три смъртни случая в САЩ вследствие на свръхдоза в периода юни 2020-юни 2021 г.

В този период са починали над 100 000 души вследствие на свръхдоза, което е с 30% повече, в сравнение с година по-рано. Според същия доклад, от 1999 г. насам предозирането с наркотици е отнело живота на над 1 милион души, което е над два пъти повече, в сравнение с броя на починалите хора от огнестрелни оръжия или след пътни инциденти.

В комисията са включени представители на няколко федерални ведомства и агенции, в това число от департамента за вътрешна сигурност и Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА), както и четирима души от Сената и Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

“През 2018 г. фаталните случаи вследствие на свръхдоза наркотици са стрували на икономиката 696 млрд. долара, въпреки че са били едва две трети от броя им днес,” се казва в доклада.

“По тази причина може да се прецени, че в момента смъртните случаи вследствие на свръхдоза наркотици струват на САЩ около 1 трлн. долара годишно.”

Мексиканските картели увеличават производството на синтетични наркотициКонфискуваните количества на синтетичния опиоид фентанил скачат с 525% през първите три години на настоящата администрация

Това се дължи основно на изгубената производителност на труда вследствие на преждевременната смърт, както и на разходите, свързани със здравеопазване и наказателно правосъдие.

Преди пандемията от COVID-19 повишаващите се нива на смъртни случаи след свръхдози оказваха ефект върху понижаването на продължителността на живота в САЩ. Продължителността на живота на американците намалява отново през 2020 г., което до голяма степен беше приписано на пандемията, но свързаните с опиоидите смъртни случаи също допринасят за това.

Според публикувания вчера доклад злопуотребата с различни субстанции и смъртните случаи вследствие на предозиране с опиоиди са се увеличили с настъпването на пандемията.

“Шокиращо, броят на смъртните случаи заради свръхдози в САЩ нараства експоненциално от 1979 г. насам и не изглежда, че ще намалее скоро,” се посочва в доклада.

“От 1999 г. сме изгубили над 1 милион американци заради предозиране с наркотици. Това са 1 милион изгубени майки, бащи, синове и дъщери, защото нашата страна се провали с реакцията си на опиоидната епидемия,” заяви конгресменът Дейвид Троун.

Съпредседателят на комисията Том Котън пък допълва, че 274 американци умират от свръхдоза всеки ден — това прави по един човек на всеки пет минути, като “положението се влошава с всеки изминал ден.”