Чували ли сте някога за оксиконтин? Ако не, значи сте късметлии, здрави сте, никога не сте имали сериозна травма, която да изисква болкоуспокояващо.

Милиони хора обаче са точно в обратното положение. Живеят с постоянни, силни болки и имат нужда от помощ, за да се справят с това. Оксиконтин, името под което се продава препаратът оксикодон, е разработен точно за тях. Или поне така би следвало да е в идеалния вариант. Става дума за едно от най-силните обезболяващи, които светът познава. То е по-мощно от морфина, но не толкова известно и далеч по-достъпен. Оксиконтин ще облекчи болката ви бързо. И също толкова бързо ще ви превърне в зависими.

Разработването на това хем магическо, хем смъртоносно хапче е разказана в новия сериал на Netflix The Painkiller.

Главната роля е поверена на Матю Бродерик, който играе Ричард Саклър, директор на фармацевтичната компания Purdue, създала медикамента. Саклър е мистериозна фигура. Произлизащ от семейство на лекари и бизнесмени, той оглавява компанията след смъртта на чичо си. Под негово ръководство Purdue Pharma се изстрелва нагоре и печели милиарди, но това се случва на много висока цена.

Малко история. До началото на 80-те години изписването на силни болкоуспокояващи в САЩ е почти тема табу. Класифицирани под общото име опиоиди тези лекарства дълго време не са предпочитани от лекарите. Става дума за медикаменти като викодин, фентанил, кодеин, морфин, оксиконтин и др. Преди трийсет и няколко години обаче техните производители започват сериозни кампании за популяризирането им. Първо си издействат разрешение тези медикаменти да се изписват на всички, а не само на тежко болните – например в последен стадий на онкологични заболявания.

След това започва страхотно рекламиране. Ключови тук са лекарите. Те са непрекъснато ухажвани от търговските агенти само и само да изписват повече. Замеряни се подаръци, водени са по екскурзии. Всичко това има ефект и медицинското съсловие лека-полека започва да приема масовото изписване на опиоиди като нещо нормално. Не всички са на това мнение, разбира се. Има медици, които още тогава издигат глас и предупреждават какво ще се случи, но май никой не ги слуша.

Оксиконтин е пуснат на пазара през втората половина на 90-те години на миналия век.

Purdue Pharma успява да си издейства одобрението му по „бързата писта“ и разрешението идва по-малко от година след подаването на документите към агенцията по храните и лекарствата в САЩ. След това в ход е пусната стратегия по утвърждаването му на пазара. Рекламните агенти на компанията са инструктирани да използват всякакви методи, за да накарат лекарите да го изписват. Стратегията е успешна и в началото изглежда, че всичко е наред. Много пациенти са доволни от ефекта. Някои от тях дори се съгласяват да участват в рекламни видеа на компанията, в които обясняват как оксиконтин ги е избавил от болката и им е върнал живота обратното. Използват се фрази като „дар от Бога“ за хапчето.

През цялото време компанията-производител твърди, че медикаментът не води до пристрастяване или по-точно се пристрастяват под 1% от използващите го. С годините обаче фактите започват да говорят друго.

Докато Purdue Pharma печели милиарди, а лекарите изписват милиони таблетки, броят на зависимите хора рязко скача. Оказва се, че оксиконтин води до сериозно пристрастяване и след това проблемите започват да се трупат един върху друг. След известна употреба пациентите започват да търсят по-евтин вариант да се справят с проблема и се прехвърлят на хероин. Няма точна оценка колко хора са умрели от прекомерна употреба на такъв тип медикаменти, но се смята, че са стотици хиляди, ако не и милиони.

Стратегията на Purdue е да обвинява потребителите. От компанията се опитват да им прехвърлят отговорността за „неразумна“ употреба, наричат ги наркомани и се опитват по всякакъв начин да се дистанцират от проблема, но не спират да продават продукта си. Към 2017 г. проблемът със злоупотребата на подобен тип продукти в САЩ е толкова сериозен, че президентът Доналд Тръмп обявява извънредно положение.

Зловещият рекорден рейтинг на Джефри ДамърДрамата на Netflix за серийния убиец привлича огромен брой гледания, но и критики

Междувременно срещу компанията са заведени хиляди дела. Макар че в миналото Purdue Pharma са се споразумявали неведнъж с държавата и са плащали глоби в размер на стотици милиони, те никога не са признавали, че са извършили нещо нередно. Общественото недоволство срещу тях обаче расте. Започват да се организират протести и други акции.

Световноизвестни музеи започват да отказват милионните дарения на фирмата, които в миналото са приемали на драго сърце. Така през 2019 г. компанията обявява, че ще подаде документи за фалит. Това обаче е по-скоро трик, защото на семейство Саклър е позволено да запазят имуществото си на стойност милиарди долари. Компанията се съгласява и да плати на 4 млрд. долара глоби, но споразумението е така оформено, че парите се дължат в рамките на десетина години, а когато срокът изтече може да се окаже, че въпреки санкциите те са станали по-богати.

Това е историята на оксиконтин. Или както казва героят на Матю Бродерик:

„Хората повтарят едно и също нещо – опитват се да се измъкнат от болката и да стигнат до удоволствието. Ако ние може да станем посредник между болката и удоволствието, повече няма да се тревожим за пари“.