Рекордни печалби за банките в Централна и Източна Европа

926
Рекордни печалби за банките в Централна и Източна Европа

© Pixabay

Банките в Централна и Източна Европа са близо до рекордна рентабилност, се посочва в доклад на Райфайзен за състоянието на банковия сектор в региона. Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро за 2018 година. 

В частта от доклада, посветена на България, експертите на Райфайзен отбелязват намаляващия дял на лошите и необслужвани кредити в портфейла на банките с 3.6 процентни пункта през 2018 година до 11.2%. Финансовата институция обръща внимание и на големите банкови сделки у нас през последните месеци (включително придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК, сливането на ОББ и Сибанк и покупката на ТБ Виктория от Инвестбанк.

В анализа се посочва, че основното предизвикателство пред България е предстоящото присъединяване към банковия съюз,  т. нар. "чакалня" за еврозоната и стрестестовете на ЕЦБ. 

Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, а Румъния, Унгария и Украйна са пазарите, на които се наблюдават най-интересни обрати през последните месеци, твърдят още анализаторите на Райфайзен.

LG Oled TV

Общият размер на активите в банковата система в Централна и Източна европа бележи по-скромен ръст през изминалата година - с едва 0.5 на сто. Като дял от брутния вътрешен продукт акитвите на банките заемат средно около 100%. Най-голям е делът им в Чехия (130%). В Югоизточна Европа Хърватска и България заемат челните позиции в класацията (съответно 109% и 98% от БВП), докато най-ниските стойности се наблюдават в Румъния и Сърбия (респективно 51% и 69%). 

Кредитният растеж в региона през 2018 година достига най-високите си темпове от 2011 година насам (с над 7% на годишна база). В повечето държави (в това число и в България) ръстът на кредитите за домакинствата изпреварва този на корпоративните заеми. 

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
14:07 | 18 July 2019
И какво толкова полезно свършиха тези "благородни мошеници" за обществото,та се налапаха така яко? Преводи от пустото в празното ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg