Банките в Централна и Източна Европа са близо до рекордна рентабилност, се посочва в доклад на Райфайзен за състоянието на банковия сектор в региона. Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро за 2018 година.

В частта от доклада, посветена на България, експертите на Райфайзен отбелязват намаляващия дял на лошите и необслужвани кредити в портфейла на банките с 3.6 процентни пункта през 2018 година до 11.2%. Финансовата институция обръща внимание и на големите банкови сделки у нас през последните месеци (включително придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК, сливането на ОББ и Сибанк и покупката на ТБ Виктория от Инвестбанк.

В анализа се посочва, че основното предизвикателство пред България е предстоящото присъединяване към банковия съюз, т. нар. "чакалня" за еврозоната и стрестестовете на ЕЦБ.

Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, а Румъния, Унгария и Украйна са пазарите, на които се наблюдават най-интересни обрати през последните месеци, твърдят още анализаторите на Райфайзен.

Общият размер на активите в банковата система в Централна и Източна европа бележи по-скромен ръст през изминалата година - с едва 0.5 на сто. Като дял от брутния вътрешен продукт акитвите на банките заемат средно около 100%. Най-голям е делът им в Чехия (130%). В Югоизточна Европа Хърватска и България заемат челните позиции в класацията (съответно 109% и 98% от БВП), докато най-ниските стойности се наблюдават в Румъния и Сърбия (респективно 51% и 69%).

Кредитният растеж в региона през 2018 година достига най-високите си темпове от 2011 година насам (с над 7% на годишна база). В повечето държави (в това число и в България) ръстът на кредитите за домакинствата изпреварва този на корпоративните заеми.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg