Хората, които редовно проверяват кредитното си досие, са по-надеждни кредитополучатели и по-рядко закъсняват с вноските по заемите си, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

Американската компания за студентски кредити Sallie Mae провела експеримент, в който участвали над 400 000 нейни клиенти. Резултатите показват, че при тези, които получавали имейли на всяко тримесечие, в които бил посочен кредитният им рейтинг, вероятността от закъснение на вноската с повече от 30 дни била с 4% по-ниска.

Причината е, че хората, които проверявали редовно кредитното си досие, били по-склонни да вземат мерки за неговото подобряване. Много от тях променили потребителските си навици в дългосрочен план и кредитният им рейтинг (по FICO) се повишил средно с 8.2 пункта.

Според икономистите от университетите в Чикаго, Ню Йорк и Йейл има достатъчно доказателства, че редовната проверка на кредитното досие води до положителни промени, особено при по-младите потребители, които не са запознати в детайли с това как функционира банковата система.

В Съединените щати рейтингът FICO се измерва от Fair Isaac Corporation и се използва от повечето кредитни компании за онценка на платежоспособността и рисковия профил на техните клиенти във всички сегменти на пазара - от автомобилите на лизинг и ипотечните кредити до кредитните карти. Стойността на рейтинга варира от 300 до 850 и е ключова при определянето на лихвените проценти и индивидуалните оферти за потребителите.

За първото тримесечие на тази година общите задължения на американските домакинства възлизат на 14 трилиона долара. От тях 1.5 трилиона долара се падат на студентските кредити.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg