Изборът дали да живеете под наем или да изтеглите ипотечен кредит за ново жилище е едно от най-важните и дългосрочни финансови решения.

И двата варианта имат своите плюсове и минуси, затова крайният избор не може да бъде еднозначен за всеки, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

Изборът между ипотеката и наема зависи от доходите ви, от това колко дълго смятате да живеете на едно и също място, дали предпочитате стабилността пред гъвкавостта и какви са дългосрочните ви финансови, кариерни и семейни цели.

В повечето случаи при наемането на жилище собственикът изисква предварителен депозит, който му гарантира покритието на евентуални щети, причинени от наемателя. Ако няма такива, депозитът се връща в пълен размер на наемателя, след като той напусне имота.

В повечето случаи, ако живеете под наем, разходите за ток, отопление, вода, телевизия, интернет и други комунални услуги също остават за ваша сметка, макар че в някои случаи това може да подлежи и на договорка със собственика.

При жилищните кредити нещата стоят малко по-сложно. Естествено, при тях най-големият месечен разход е вноската по заема, която включва главницата и лихвите.

Ако кредитът е с плаваща лихва, размерът на вноската може да се променя с времето. Данъците и таксите, които дължите като собственик на имота, също не са фиксирани и могат да подлежат на промени.

Купувачите на жилище са натоварени и с голям еднократен разход - първоначалната вноска, или т. нар. "самоучастие", което обикновено варира между 10% и 20% от стойността на имота, а в някои случаи може и да е по-голямо за някои специфични случаи (ваканционни имоти, много стари сгради и т.н.).

Това означава, че трябва да разполагате с тези средства още преди да кандидатствате за кредит в банката. По тази причина ипотечният кредит остава недостъпна алтернатива за домакинствата, чиито доходи са много под средните равнища.

Собствеността върху жилището обаче има и своите плюсове. То е дълготраен актив, чиято стойност се увеличава с времето, ако пазарната цена расте. Ако ипотечният заем е с фиксирана лихва, елиминирате риска от оскъпяване на кредита или (при другата алтернатива) евентуално увеличение на наема.

Освен това в България младите семейства (в които поне единият от съпрузите е на възраст под 35 години) могат да се възползват от данъчни облекчения и да приспаднат от данъците си част от лихвите, които плащат по ипотечния си заем.

Повече за плюсовете и минусите при покупката на жилище и при наемите можете да прочетете в материала на Kredit.bg