Общо 212 586 сделки с имоти са осъществени в България през 2018 г. От тях малко над 90 хил. броя са направени на топ 10 пазари у нас, като София, Пловдив и Варна - като най-големите градове в страната, съвсем логично окупират челните места.

При положение че планирате покупка на първото си жилище в следващите месеци и години, желаете да продадете настоящото, за да купите по-голям имот или такъв в друг квартал, ето няколко грешки, които новодомците често допускат.

1. Да не преговаряте за цената

Една от големите грешки, които хората допускат при покупка на имот, е да не преговарят за намаляването на цената му. Дори и жилището много да ви допада, дори и да имате парите в наличност, това не пречи да се опитате да свалите цената му.

Не забравяйте, че в момента цените на имотите в страната са близо до рекордните стойности, а строителството продължава с бързи темпове, особено в големите градове. Това означава, че на пазара ще излязат още нови имоти, които брокерите и строителните компании ще желаят да продадат бързо.

А това може да се случи, само ако предложат отстъпки за клиентите си.

Ключови думи и фрази, които да използваме: Тази цена е малко над бюджета ни/Бихме могли да предложим.../Бихме искали да огледаме и други жилища с малко по-ниски цени

2. Да купите по-голям дом, отколкото имате нужда

Не забравяйте, че поддръжката на имота често може да струва доста – застраховка, комунални разходи, подръжка и ремонти, обзавеждане. Ето защо е добре да прецените добре големината на жилището, преди да прибегнете до неговата покупка.

Защо да плащате излишни пари (собствени или заемни), при положение че и по-малкото жилище също ще е идеално за вас и семейството ви.

3. Да не проучите кредитния пазар

Повечето новодомци се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която той/те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения.

Дали обаче имате време и познания да свършите целия този анализ сами? Ето защо е добре да се обърнете към кредитен консултант, който може да ви помогне, при това безплатно.

4. Малко месечни вноски

Другата голяма грешка, която новодомците правят, е да изплащат заема си с малки месечни вноски. Един 25 или 30-годишен кредит е добър вариант, при положение че нямате големи възможности или сте още млади. Но при положение че сте на 35 или 40 г., това едва ли е добра опция.

На колко години ще сте, когато изплатите имота си? А дали ще получавате същоте доходи и след 10-15 г.? В случай че днес доходите ви са добри, то тогава е добра опция да плащате на банката възможно по-голяма вноска, за да намалите платените лихви за целия период на заема ви.

5. Това е идеалното жилище

Често хората правят 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израстнали или в който живеят. А защо не разширите търсенето и в съседните квартали? Там може би ви очаква друго жилище-мечта, при това на по-ниска цена.

6. Локацията

Именно локацията е най-важното при покупката на имот. Не забравяйте, че след време може да пожелаете и вие да сте от страната на продавачите, а тогава ще се обедите, че местоположението, както и инфраструкрурата наоколо, са най-важни (пътища, магазини, училища, детски градини, възможност за паркиране).

7. Покупката на имот на зелено

Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено или дори, както посочиха брокери по време на 10-о издание на Шумът на парите – на „тъмно зелено“. Какво означава това – че сградата ви дори няма разрешително за строеж, а вие вече правите планове за плащания и нанасяне.

Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често получаването на акт 16.

8. Да купиш имот без брокер

Често измамите се случват точно така – когато знаем и можем всичко, пък и се опитаме да си спестим комисионата на брокерите. Но те са именно за това – да проверят имота и да ви помогнат при изповядването на сделките.

Не е лоша идея обаче още в началото да попитате за дължите суми при евентуалната покупка на имот, защото те често могат да са 2-3%, но има случаи, в които са и по-високи, а това няма да ви хареса.

9. Ремонтът винаги излиза скъпо

При възход на имотния пазар ремонтът на жилището винаги излиза скъпо. Това може да се обясни лесно – майсторите са много заети и повишават цените на услугите си. Ето защо е добре да направите внимателен оглед на жилището, при положение че това не е ново строителство, за да прецените необходимостта от ремонт.

За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 и 20% от покупната цена.

10. Договорът

Една консултация с адвокат никога не е излишна. Договорът ви следва да е перфектен, за да сте защитени максимално, а и да сте сигурни, че продавачът е реален собственик на жилището и освен това върху него няма тежести.

Внимавайте и с детайлите – срокове за прехвърляне, строителство и т.н., както и клаузите за тяхното неспазване.