Спестихме 10 милиарда лева за 30 месеца

4240
Спестихме 10 милиарда лева за 30 месеца

Депозитите на домакинствата в страната са преминали границата от 60 млрд. лева за първи път в историята, показват данни на Българска народна банка.

Това се случва към края на октомври, когато спестяванията на населението се увеличават с 629 млн. лева до настоящите 60.55 млрд. лева.

Припомняме, че границата от 50 млрд. лева бе премината за първи път през април 2018 г., или иначе казано през последните 30 месеца домакинствата в страната са увеличили своите спестявания с нови 10 млрд. лева.


Само в един месец от този период (март 2020 г.), депозитите отчетоха понижение. Спадът тогава бе от 71 млн. лева и дойде след въвеждането на извънредното положение в страната заради COVID-19.

Всичко това се случва и при настоящите рекордно ниски лихви по банковите депозити, които в голямата си част са близки до нулата.

Това е и причината домакинствата да са получили 57 млн. лева лихви за първите 10 месеца на 2020 г. През октомври сумата бе 5.2 млн. лева, а месец по-рано дори бе под 5 млн. лева – 4.9 млн. лева.

Колко депозити и кредити има у нас за суми над 100 000 лв?Увеличават ли се те или намаляват в последното тримесечие и година?

За периода януари – октомври на миналата година доходите от лихви на населението възлизаха на 72 млн. лева, а година по-рано – 86 млн. лева.

Днес 59.55% от депозитите на домакинствата са в български лева, а всеки трети лев, които пестим, е деноминиран в еврови депозити. Едва 7.15 на сто от спестяванията ни са в други валути, най-често щатски долари. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg