The Banker: Банките в Източна Европа трябва да влязат във форма

574
The Banker: Банките в Източна Европа трябва да влязат във форма

© Pixabay

Чуждестранните банки доминират на пазара в повечето централно и източноевропейски страни, мнoго от които в момента са изправени пред така наречения „капан на средните доходи“.

Този термин се използва, за да се опише процесът, при който след бързо преминаване от ниски към средни доходи следващият етап на икономически преход към високи доходи може да се окаже трудно постижим.

Тъй като 5.5 милиарда души, съставляващи три четвъррти от населението на света, живеят в страни със средни доходи, това е много важен въпрос, пише Браян Каплън в The Banker.

Докладът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за преходите от средни доходи предоставя отрезвяващо заключение за тези чуждестранни и местни банки в региона, което гласи, че капиталовите пазари, а не дълговото или банковото финансиране, са най-добрата опция за преход към високотехнологично и зелено бъдеще.

Защо това е така?

В доклада на ЕБВР се твърди, че банките са по-склонни да отпускат кредити на по-стари и изпробвани технологии, които разбират, отколкото на по-нови и иновативни компании, при които активите могат да бъдат нематериални, специфични за всяка отделна компания и свързани с човешкия капитал.


Проучването на ЕБВР показва, че капиталовите пазари, както и пазарите на небанковите финансови инструменти, като частния, рисковия и идейния капитал, са най-подходящи за подкрепа на иновативни компании, които ще осъществят прехода към високи доходи.

Ключова черта на прехода към високи доходи е, че нивата на замърсяване са намалени и тук отново капиталовите пазари, а не банките, оказват най-добрата подкрепа, според ЕБВР.

“Банките често действат с по-кратък времеви хоризонт (падежа на заема), отколкото дяловите инвеститори. Те впоследствие се интересуват по-малко от това дали активите е вероятно да изгубят част от стойността си в далечно бъдеще (поради по-строгите екологични стандарти),” се казва в доклада.

Банките, разбира се, имат проблем с това, че наложените след финансовата криза регулации направиха по-дългосрочното и по-рисковото кредитиране (например на стартъп компании) толкова скъпо, че в много случаи е ограничено.

Важно е обаче те да предприемат възможно най-широк подход или рискуват да пропуснат следващия етап от развитието на Източна Европа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg