Анализатор: САЩ може да промени света, като обезцени долара

1868
Анализатор: САЩ може да промени света, като обезцени долара

© Pixabay.com

Щатските политици биха могли да “променят света”, като обезценят долара, твърди анализатор.

В интервю за CNBC независимият макроикономически консултант Хю Хендри заяви, че програмите за количествено улеснение, при които централните банки изкупуват активи, като държавни облигации, за да наливат ликвидност в икономиката, не работят.

Вместо да се целят в облигациите като форма на икономическо стимулиране, ръководителите трябва да се вгледат в стойността на долара, казва той.


“С количественото улеснение ни пласират грешния продукт,” смята Хендри. “Просто публикуването или разрастването на тези инертни резерви на централната банка и опитите да ни изплашат до смърт, че всъщност печатат истински пари, е измама.”

Основният проблем, според него, е, че на световния пазар има недостиг на долари.

“В рамките на няколко десетилетия САЩ беше решила да налага световен доларов стандарт, един вид паричен стандарт над останалата част от света,” казва Хендри.

“Да бъдеш краля е едно, но всъщност, трябва и да се държиш по кралски. Така че, ако ще налагаш  доларов стандарт на света, трябва да стоиш зад него и да осигуряваш достатъчна ликвидност. А тук, всъщност, те не успяват.”

Според Хендри мащабните разпродажби през март, при които световните пазари паднаха вследствие на опасенията около коронавируса, са се дължали отчасти на това, че инвеститорите е трябвало да продават активи, за да имат долари и да погасяват задълженията си.

Според Хендри „Фед и суаповите доларови линии са били успешни тогава в осигуряването на ликвидност,” но той твърди, че е необходим алтернативен подход в подкрепа на икономиката.

“По отношения на спирането на тези периодични пламъци, няма ли да е по-добре да се прицелим не в цените на облигациите, а в реалната стойност на долара?” пита той.

Според него доларът е “новият златен стандарт” и би било по-добре да се обезцени доларът, вместо да се концентрират усилия върху инициативи за количествено улесняване. Той твърди, че това би било “много положително” за акциите.

“Когато гледам макроикономическата ситуация, мисля, че тя ни казва, че имаме нужда от по-евтин долар,” казва той пред CNBC. “Мисля, че имаме нужда от това министерството на финансите на САЩ, а не Фед, да се намеси и да каже на света, че се целим в стойност 70 или 60 на доларовия индекс. Това би променило света.”

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бележи ръст до около 97.72 днес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg