Цената на златото на спот пазара достигна вчера най-високата си стойност от 2012 г. насам, като тройунция от ценния метал се търгуваше за 1779 долара.

Кои са държавите, продъжаващи да са актувни купувачи при настоящите високи цени и кои продават?

Отговорът на тези въпроси ни предоставят последните данни от Световния съвет по златото.

Липсата на информация от страна на Китай, която не е подавала данни от септември 2019 г., както и слабата активност на Русия, изведоха Турция като най-големия купувач на злато през 2020 г.

Централната банка на Турция е придобила 111 тона злато от началото на годината, като данните оттам са до края на април месец. С новите покупки страната вече притежава повече злато от Европейската централна банка.

Резервите й вече възлизат на 524 тона, което е достатъчно за 11-а позиция сред най-големите държатели на злато в света.

Само през април Турция е закупила 38.8 тона злато. Днес резервите от злато на страната съставляват 36% от съвкупните ѝ.

Русия, Индия и Обединените Арабски Емирства са останалите активни големи играчи на пазара от началото на 2020 г. Покупките на руската централна банка възлизат на 27.6 тона спрямо придобитите 158 и 274 тона в последните две години.

Закупеното количество злато от Индия и ОАЕ е 18 и 8.8 тона.

Нова теория за произхода на златото Използвайки суперкомпютри, канадските учени са моделирали физиката на колапсиращите свръхнови

Най-големи продажби през последните месеци са осъществили Шри Ланка и Казахстан, разделили се със съответно 12.9 и 8.4 тона.

Германия продължава да намалява златните си резерви, като от началото на 2020 г. е продала 2.9 тона. Най-голямата европейска икономика се раздели с 3.2, 3.9 и 4.3 тона злато в последните 3 години.

България продължава да е със закупените 0.3 тона злато от началото на годината. Придобиването беше осъществено през февруари, т.е. преди извънредното положение в страната и преди да започне силното възходящо движение при суровината.

Закупените 0.3 тона са рекордни за нашата държава, след като в годините от 2013 до 2018 г. неизменно купувахме по 0.1 тона. Днес страната ни заема 49-а позиция в световната класация с 40.8 тона.

Най-големите държатели на злато в момента са САЩ, Германия, Италия, Франция, Русия, Китай и Швейцария, следвани от Япония, Индия и Нидерландия.

Покупките от всички държави в света на злато през април се равняват на 31.6 тона, сочат данни на Междуродния валутен фонд. Количеството е с 24% по-малко от март 2020 г. и с 35% по-ниско от придобитото преди 12 месеца.