Чарли Мънгър, който е дясната ръка на Уорън Бъфет и негов доверен бизнес партньор, заема поста вицепрезидент на Berkshire Hathaway от 1978 г.

96-годишният Мънгър е известен с цветистите си коментари относно инвестициите, икономиката, политиката, живота и други теми.

Ето 12 от най-добрите цитати на Мънгър, подбрани от Business Insider:

"Ние сме като капитан на кораб, когато се появи възможно най-лошия тайфун. Ние просто искаме да преминем през тайфуна и предпочитаме това да стане с голяма ликвидност."

Източник: Wall Street Journal

"Човек не трябва да е брилянтен ум, само малко по-мъдър от останалите, средно, за много, много дълго време."

Източник: Medium

"Идиот или компютър може да диверсифицира портфейл. Трикът в тази игра обаче е да имаш няколко случая, в които знаеш, че нещо е по-добро от средното и да инвестираш само там, където имаш допълнителни знания. Ако това ти осигури няколко възможности, това е достатъчно."

Източник: Daily Journal

"Мисля, че е отвратително хората, които са професионални трейдъри, да започват да търгуват с криптовалути. Това е все едно някой друг да търгува с изпражнения и ти да решиш, че не можеш да пропуснеш."

Източник: Fortune

"Невероятно е колко интелигентно може да бъде просто да прекараш известно време в седене. Много хора са прекалено активни."

Източник: Daily Journal

"Има тенденция да се мисли, че нашите настоящи политици са много по-лоши от всички, които сме имали в миналото. Ние обаче имаме склонност да забравяме колко ужасни бяха политиците ни в миналото."

Източник: Fortune

96-годишен милиардер: Идват проблемни временаЧарли Мънгър, вицепрезидентът на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, отправи предупреждение за сгъставащи се облаци над финансовия свят

"Много хора с високо IQ са ужасни инвеститори, защото имат ужасен характер. По тази причина ние твърдим, че да имаш определен тип характер е по-важно, отколкото да имаш ум. Трябва да държиш грубата нерационална емоция под контрол. Трябва да имаш търпение, дисциплина и способност да приемаш загуби и трудности без да полудяваш. Трябва също така да имаш способността да не полудяваш и от успехите."

Източник: Fortune

"Моята теория, Уорън, е, че ако един бизнес не може да понесе малко лошо управление, това не е бизнес."

Източник: Yahoo Finance

"До ден-днешен не съм изкарвал никакъв курс никъде по химия, по икономика, по психология или по бизнес."

Източник: Forbes

"Разбира се, когато хората говорят за здрав разум, те имат предвид нездрав разум. Всеки път, когато чуете, че някой има здрав разум, това означава, че има нездрав разум и е много по-трудно да имаш здрав разум, отколкото по принцип се смята."

Източник: Daily Journal

"Мисля, че златото е нещо страхотно, което да зашиеш в дрехите си, ако си еврейско семейство във Виена през 1939 г., но смятам, че цивилизованите хора не купуват злато."

Източник: CNBC

"Три правила за кариера: 1. Не продавайте нищо, което не бихте купили; 2. Не работете за някого, когото не уважавате и на когото не се възхищавате и 3. Работете само с хора, с които ви харесва."

Източник: CNBC