Знаем, че той се подготвя да действа. Berkshire Hathaway притежава свободни парични средства от 128 млрд. долара към края на 2019 г. Повечето от тях са инвестирани в държавни ценни книжа и облигации, пише Investorplace.

Безработицата в САЩ се очаква да се повиши до поне 10%, а пазарни анализатори дори прогнозират ръст до 20, че дори и 30%, а това определено е перфектната възможност за Бъфет.

До този момент, новини от Бъфет все още няма.

През първото тримесечие на 2020 г. той е купил големи пакети от акции в Kroger и Biogen, които се представят доста добре по време на настоящата криза. Berkshire обаче е инвестирал милиони и в акции на компании като RH, General Motors, Occidental Petroleum, чиито книжа претърпяха сериозен спад в последните дни.

Бъфет обаче губи доста пари и от големите си вложения, сред които са Apple, American Airlines, Bank of America, Wells Fargo, American Express и др.

В последните тримесечия, компанията на Бъфет успя да купи и доста книжа от Amazon, която е една от малкото печеливши в последните седмици.

Друга част от вложенията на Бъфет са сериозно ударени от кризата – акциите от авиокомпании, казина и хотели. Но вместо да се паникьосва, инвеститорът по всяка вероятност си почива и пие повече Coca Cola, акциите на които са се понижили с 20% тази година.

Той дори помогна на Goldman Sachs да набави необходимото количество маски, които да бъдат доставени на болница в Ню Йорк.

10 правила, които превърнаха Уорън Бъфет в милиардерСъстоянието на Уорън Бъфет може и да се оценява на десетки милиарди долари, но той все още живее простичко, а неговите стратегии за инвестиране и натрупване на богатство също не са от най-сложните

Но защо Уорън Бъфет чака?

Една от причините, поради която се смята, че Бъфет все още не е предприел покупки е, че Berkshire Hathaway е преди всичко застрахователен бизнес. Berkshire притежава GEICO, една от най-големите застрахователни и презастрахователни компании в света.

Акциите на Berkshire губят ¼ от стойността си от началото на 2020 г. Инвеститорите са в очакване да видят къде Бъфет ще инвестира парите си този път.

Настоящите свободни парични средства са достатъчни да се купят дори компании като Tesla, Starbucks или McDonald’s. Но той просто прави бизнес по този начин – Бъфет изчаква паниката да се повиши до максимални стойности и да започне да купува премиум активи на цена, за която се смята, че е една ли не подарък.

В годините след световната икономическа криза, Бъфет действа по идентичен начин и купува 10% от Bank of America със сериозна отстъпка в цената.

Може би това чака Бъфет и този път.

Трябва обаче да се има предвид, че Уорън Бъфет ще навърши 90 г. през август тази година. Неговият партньор Чарли Мънгър пък е още по-стар.

И така – ясно е, че Бъфет ще ни спаси и този път. Въпросът е кой ще ни спаси при следващата криза?