Акциите в Азия поскъпват днес, след като изнесените по-рано през деня данни показаха, че производственият сектор в Китай бележи по-голям ръст от очакваното през юни, което е обнадеждаващо за световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.9%, докато e-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат ръст от 0.23%.

Нагласите в региона, който получи импулс от вчерашната сесия на Уолстрийт, бяха подкрепени допълнително и от проучване в Китай, което показа ускоряване на активността и във фабричния сектор.

Основният австралийски индекс нараства с 1.59%, докато китайският индекс на сините чипове отчита ръст от 0.72%.

Хонконгският индекс Hang Seng скочи с 1.18%, въпреки че Китай прие закона за националната сигурност, който ще засили контрола на Пекин над бившата британска колония.

Японският индекс Nikkei нарасна с 2%, пренебрегвайки по-големия от очакванията спад в японското промишлено производство.

Като цяло азиатските акции са на път да запишат 7% спад за полугодието, което очертава сериозността на предизвиканите от пандемията загуби и предизвикателствата, пред които се изправят инвеститорите в условията на нарастващия брой на случаите на коронавирус, пише Ройтерс.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI обаче бележи повишение от 17.8% за второто тримесечие, което би било най-големия тримесечен ръст от третото тримесечие на 2009 г. Акциите изглежда получиха допълнителна подкрепа днес, след като някои трейдъри коригираха позициите си в последния ден за тримесечието.

Вчера щатският индекс Dow Jones нарасна с 2.32%, S&P 500 добави 1.47%, а технологичният Nasdaq се повиши с 1.2%.

Китайският индекс на икономическата активност (PMI) показа, че активността във втората най-голяма икономика в света бележи ръст в четвърти пореден месец през юни. Секторът на услугите също се активизира с по-бързи темпове, в сравнение с предходния месец.

Междувременно доходността по 10-годишните щатски държавни облигации остана почти без промяна на ниво от 0.6348%, докато трейдърите се готвят за данните за заетостта в САЩ, които се очаква да покажат, че състоянието на пазара на труда се подобрява.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви вчера, че перспективите пред най-голямата икономика в света са “изключително несигурни” и даде индикации, че може би ще са необходими още парични стимули.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в световен мащаб премина 10 милиона, а смъртните случаи вече са над 500 000.

На валутните пазари доларът запази ръста си спрямо йената и швейцарския франк, след като ръстът в броя на новите случаи на коронавирус напоследък подкрепи статута му на валута убежище.

Китайският юан поскъпна леко до 7.0685 спрямо щатската валута.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 0.48%, до 39.51 долара за барел, докато брентът изгуби 0.31%, до 41.58 долара за барел, вследствие на опасенията относно евентуално свръхпредлагане, след като Либия обяви, че отчита напредък по възобновяването на износа си на суровината.