Доларът се срина срещу еврото с 2 цента за ден

758
Доларът се срина срещу еврото с 2 цента за ден

Доларът се срина по време на вчерашната търговия след поредните разочароващи данни от щатите и положителни събития от Европа. Двойката EUR/USD се покачи с повече от 2 цента от дъното си през азиатската сесия в 1.2522, до 1.2738 в разгара на американската сесия. Въпреки намаления рейтинг на Португалия с две степени от Moody's, интересът към гръцките държавни облигации беше изненадващо висок и провокира поскъпване на единната валута.

Гърция успя да продаде 6-месечни дългови книжа за 1.65 млрд. евро, при планирани 1.25 млрд. евро. Заявките бяха за цели 4.546 млрд. евро, като по този начин нивото на покритие достигна 3.64 пункта. Лихвата, която страната ще изплаща за книжата е 4.65%, или под нивото от 5%, при което тя получава траншове по спасителния заем от МВФ и Еврозоната.

Като цяло гръцкият аукцион провокира желанието за риск у инвеститорите, предизвиквайки рали на фондовите и стоковите пазари, както и на ресурсните валути - канадски и австралийски долар.

Ръстът на еврото беше подкрепен и от ръста на европейските фондови пазари, които бяха вдъхновени и от по-силните финансови резултати на американската компания Alcoa Inc. и позитивната оценка на компанията за бъдещето.

В негативна посока за долара е и рекордното покачване на търговския дефицит на САЩ до най-високо ниво от 18 месеца, въпреки спада на цената на петрола през юни.

Търговският дефицит за май се разшири с цели 4.8% на месечна база до 42.27 млрд. долара спрямо дефицита в размер на 40.32 млрд. за април, при очаквания за спад до 39.0 млрд. долара.

Износът на САЩ за май се покачва с 2.4% на месечна база до 152.25 млрд. долара, но ръстът на вносът е значително по-голям - 2.9% на месечна база, до 194.52 млрд. долара. Търговският дефицит с Китай за май се разширява с цели 15%. до 22.28 млрд. долара (рекорден дефицит от октомври 2009г. насам), след дефицит в размер на 19.31 млрд. долара за април. Износът се повишава с едва 162 млн. долара за сметка на силния ръст на вноса от Китай с 3.13 млрд. долара.

Рекордното нарастване на търговския дефицит на САЩ за втори пореден месец, въпреки спада на цените на суровините, може да окаже натиск върху Федералния резерв да предприеме действия по обезценка на курса на долара.

Английският паунд вчера също отбеляза значителен ръст, след като инфлацията в Англия през юни се покачи до 3.1 %, спрямо 2.9 % през май. Липсата на спад на потребителската инфлация, въпреки очакванията на пазара отключва спекулации за необходимост от прекратяване на програмата за количествени улеснения на централната банка. Цените на жилищата също отбелязаха ръст съответно с 0.7% на месечна и 11% на годишна база.

Днес предстоят данните за безработицата на Острова, също така индексът на потребителските цени и индустриалното производство за Еврозоната. Отвъд океана се очакват данните за продажбите на дребно, а по-късно вечерта ще бъдат публикувани минутите от последната среща на федералният комитет по парична политика.

EUR/USD успя да задържи спечелените позиции през изминалия ден и през азиатската сесия на днешния. Тази сутрин едно евро се разменя на нива от 1.2710/30 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg