Еврото е под въпрос като алтернатива за резервна валута

1518
Еврото е под въпрос като алтернатива за резервна валута

Инвеститорите изтеглят средства от Европа с рекордни темпове, след като централните банки забавиха изкупуването на евро, поставяйки под заплаха статута на валутата като заместник на долара в ролята му на световна резервна валута, пише Bloomberg.

Миналата година централните банки купуваха евро, докато анализатори на Barclays Plc в Лондон и на Aletti Gestielle SGR SpA в Милано прогнозираха, че централните банки ще изпълнят заплахата си за намаляване на доминацията на долара. В момента еврото губи 8.4% от стойността си от 25 ноември насам, което е най-големият му спад от 10 месеца, поради опасения, че изпадналите в затруднение страни като Гърция няма да изплащат задълженията си. Милиардерът инвеститор Джордж Сорос заяви на 28 януари, че "няма атрактивна алтернатива" на долара.

Трейдърите пренебрегват акциите на европейските компании за сметка на акции в други части от света в рекордни 19 поредни седмици, като по този начини вредят на валутата, изтегляйки нетни 13 млрд. долара от пазара, според анализатори на UBS AG. Инвеститорите са с мечи настроения по отношение на еврото, както и през 2008 г. когато финансовата криза ги тласкаше към сигурността на долара, показват данни от фючърсите. След като закупиха повече евро от всякога през второто тримесечие на 2009 г., централните банки са ограничили покупките си, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

В добавка към опасенията, че ЕС ще трябва да спасява Гърция, спекулациите, че растежът в Европа ще изостава в сравнение със САЩ и Япония и че задълженията на континента няма да се върнат на нивата си от преди кризата поне в следващите пет години, също оказват натиск върху еврото, както и върху активите деноминирани в евро.

Индексът Dow Jones Euro Stoxx 50 е сред най-зле представящите се основни индекси през тази година, губейки 9.4% от стойността си измерена в долари, което е два пъти и половина повече от в сравнение със загубата на S&P 500.

Икономиката на Еврозоната ще нарасне с 1.2% през тази година, в сравнение с 2.7% ръст в САЩ и 1.35% нарастване в Япония, показва проучване на Bloomberg сред анализатори.

Цената на застраховането на 10 млн. долара задължения на 15 европейски правителства за петгодишен период нарасна до рекордните 91 060 долара на година през миналата седмица, което е почти двойно в сравнение със септември и еднаква с цената за застраховането на щатски държавен дълг, показват данни на Bloomberg. Суаповете за осигуряване срещу кредитен риск на задълженията на Португалия, Исландия, Франция, Гърция и Германия са поскъпнали най-бързо в света през тази година и отчитат средно увеличение от около 55%. Застраховането на гръцки държавен дълг в момента е най-скъпото в развития свят и струва почти 400 000 долара.

Еврото се обезценява спрямо всичките 16 най-търгувани валути през тази година с изключение на бразилския реал и датската крона. Еврото губи 6.3% от стойността си спрямо йената и 1.8% срещу британския паунд. Евро индексът, който следи представянето на валутата спрямо долара, паунда, йената, швейцарския франк и шведската крона, е паднал с 3% за три седмици, което е най-лошата му серия от година.

Отказът на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише да печати евро, за да съживи икономическия растеж подхрани продължилото девет месеца 21-процентно поскъпване на еврото спрямо долара, което приключи на 25 ноември.

Федералният резерв на САЩ намали основната си лихва почти до нула и започна да печати нови пари, за да финансира купуването на държавни облигации за 300 млрд. долара и на ценни книжа обезпечени с ипотеки на стойност 1.25 трлн. долара. ECB започна да намалява лихвата си чак през октомври 2008 г., или повече от година след ФЕД, спря на 1% и задели 60 млрд. евро за закупуването на обезпечени облигации.

Централните банки, които обявяват данни за покупките си, са закупили евро за рекордните 60 млрд. долара през второто тримесечие на 2009 г., което е повече от половината от новите им резерви в чуждестранна валута за периода, показват данни на МВФ.

Покупките породиха спекулации, че опитите на САЩ чрез печатане на средства и закупуването на държавен дълг ще накара централните банки по цял свят да продължат да диверсифицират резервите си в ущърб на долара.

Вместо това банките обърнаха курса, добавяйки само 15% от новите си резерви, или 17.8 млрд. долара, в евро през следващите три месеца. Това е и най-малкият дял в евро за всички тримесечия от началото на 2008 г., в които резервите на централните банки са нараствали, според данните на МВФ.

Централните банки са инвестирали 45%, или 52 млрд. долара в долари през третото тримесечие, в сравнение с 36% преди това.

Инвеститорите следват примера на централните банки. Тези извън Еврозоната са продали акции, облигации и ценни книжа на компании в региона за 3.9 млрд. долара през ноември. Това е и първият нетен отлив на средства от юли, показват данни на ЕЦБ. Базираните в Европа инвеститори са закупили такива ценни книжа извън региона за нетните 11 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg