Еврото със седмичен спад от 2.4% към долара

1001
Еврото със седмичен спад от 2.4% към долара

Eврото регистрира понижение в края на седмицата, насочвайки се към шестмесечна загуба спрямо щатската валута.

Причината - продължаващите опасения за задълбочаване на кризата в Европа, както и понижението на кредитния рейтинг на Испания от страна на Fitch.

Единната валута поевтиня с 2.4% спрямо долара през тази седмица до ниво от 1.2273 долара, на фона на 1.2570 на 21 май.

Така за месеца еврото е поевтиняло с 7.7% и е на път да регистрира най-дългата си серия на понижение от април 2000-та година насам.

Доларът отбеляза ръст и спрямо останалите валути, като поскъпна с1.2% спрямо йената до 91.93 йени за дола, в сравнение с 90 йени за долар.

На 27 май правителството на Испания одобри най-големите си бюджетни съкращения от 30 години насам в усилията си да се справи с кризата. Именно тези съкращения инициираха и намаляването на кредитния рейтинг от страна на агенцията.

Инвеститорите все още са „мечи настроени" спрямо еврото в дългосрочен план, коментира Карл Форчески от Societe Generale SA в Ню Йорк. Все още съществуват заплахи, че икономическото възстановяване може да излезе от релси.

Австралийският долар регистрира понижение от 11.1% спрямо йенада до ниво от 77.27 йени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
22:05 | 29 May 2010
Възстановяването на американската икономика е основната причина за поскъпването на долара спрямо останалите валути. Най-хубавото за България е, че страната ни е във валутен борд и БНБ не може да рефинансира останалите търговски банки. Обезценяването на еврото обаче, има положителен ефект върху износа на стоки, произвеждани в страната, респективно върху българската икономика. При обезценяването на единната европейска валута се обезценява и българската такава. При увеличаваща се инфлация, цените на акциите се повишават с изпреварващи инфлацията темпове. Такива са правилата на ефективно действащите капиталови пазари, част от които безспорно са и валутните.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg