Хаосът на валутните и капиталови пазари продължава

948
Хаосът на валутните и капиталови пазари продължава

Напрежението на финансовите пазари продължава да ескалира. Икономическите и политическите проблеми в отделни точки на света продължават да се разрастват, предизвиквайки страх у инвеститорите и носейки много неизвестни за бъдещото глобално възстановяване от световната икономическа криза. Размириците в Либия остават водеща тема на финансовите пазари, а цената на петрола се превръща в катализатор за пазарен срив, като според някои анализатори, създават предпоставки за перфектната финансова буря. Според пазарни слухове заразата в ислямския свят се разраства бързо и скоро може да се разпростре и към Саудитска Арабия.

Въпреки отклоненото внимание към Северна Африка, Европа отново попадна в полезрението на медиите, които отново припомнят за дълговите проблеми на стария континент. По последни данни рецесията в Гърция се задълбочава, като икономиката се е свила с 4.5% през миналата година, а безработицата е скочила до 13.9%. Изчислено е, че около 120 000 малки фирми ще фалират само за тази година. От друга страна пазарни слухове твърдят, че Португалия ще се обърне с молба за финансова помощ към ЕС още през следващия месец.

Единствената положителна новина през изминалият ден за Европа бяха индустриалните поръчки в Еврозоната, които са нараснали неочаквано през декември. Според публикуваните данни от Eurostat, новите индустриални поръчки за декември са нараснали с 2.1% на месечна и с 18.5% на годишна база. Държавите от периферията на еврозоната, като Гърция, Ирландия, Португалия и Испания продължават да отчитат спад.

Английският паунд беше една от печелившите валути през изминалия ден. От протокола на последната среща на Английската централна банка стана ясно, че групата на членовете, които са в опозиция и подкрепят повишаването на основната лихва, нарасна с още един. Трима от всичките девет члена са гласували за повишаване на основната лихва. Като цяло повечето от членовете са на мнение, че съществува риск от нарастваща инфлация, но все още се изчаква, за да се види как икономика ще тръгне в началото на годината.

Очакванията на комитета са за ръст през първото тримесечие, но прогнозата е с висока степен на несигурност. Политикът от Bank of England - Пол Такър заяви днес, че Bank of England e в деликатно положение по въпроса дали да повиши основната лихва. Той даде сигнали, че е възможно монетарната политика да бъде затегната постепенно през идните месеци. „Въпросът, с който се сблъскваме, не е рязко покачване на основната лихва, а е дали да бъде или да не бъде затегната политиката, която прилагаме през последните няколко години", заяви той в интервю пред BBC.

Като цяло инвеститорите се ориентират към покупки на петрол, ценни метали и по-ниско рискови валути, като швейцарския франк и японската йена. Американският долар беше сред най-губещите валути, въпреки подобрението на жилищният пазар за януари. Водещите световни индекси регистрираха трети пореден на силни разпродажби.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg