Да заменим „развиващите се пазари“ с CARBNS, предлага експерт

3189
Да заменим „развиващите се пазари“ с CARBNS, предлага експерт

Терминът „развиващи се пазари“ често търпи критики от инвеститорите, които се оплакват, че определението е по-скоро подвеждащо, тъй като предполага еквивалентност между страни, които споделят малко общи черти помежду си.

Концепцията за развиващите се пазари обаче е залегнала дълбоко във фондовите индекси и анализаторските бази данни и затова е много трудно да се избяга от нея. Това обаче не пречи на икономистите да предлагат възможни решения на проблема.

Едно такова възможно решение е дело на стратега на Absolute Strategy Research (ASR) Захра Уорд-Мърфи, пише британският вестник Financial Times.

„Време е да се откажем от термина развиващи се пазари,“ казва Уорд-Мърфи, цитирана от FT. “За да бъдат полезни, пазарните блокове трябва да включват елементи, които споделят общи определящи характеристики. Приема се, че развиващите се пазари се обединяват от силната положителна корелация със суровините, но това не е вярно за всички, особено за азиатските икономики,“ допълва тя.

И наистина, азиатските икономики останаха относително незасегнати от края на суровинния суперцикъл, а регионът се нарежда като най-бързо развиващия се след финансовата криза през 2008 г.

Решението, предложено от  Уорд-Мърфи, е да се формира нова група на производители на суровини, в която да влизат Канада, Колумбия, Австралия, Русия, Бразилия, Норвегия и ЮАР. Новият блок, който се обединява под абревиатурата CARBNS, представлява комбинация от развиващи се и развити страни, които са значими производители на суровини.

Използвайки фондовите индекси на тези страни в съответствие с тяхната тежест в Thomson Reuters Global Equity Index,  Уорд-Мърфи конструира фондовия индекс CARBNS. При представянето на този индекс се наблюдава много силна корелация с CoreCommodity CRB индекса на Thomson Reuters.

Стратегът на  ASR обяснява, че новото групиране е направено с цел да се създаде „по-кохерентен набор от пазари, споделящи общ икономически двигател“. Чрез индекса CARBNS инвеститорите ще могат да се ориентират на суровинните пазари.

Все пак Уорд-Мърфи препоръчва на инвеститорите за момента да подходят предпазливо към новия индекс, тъй като стойностите на добивните компании изглеждат относително високи, като резултат от подема в цените на суровините.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас