Къде инвестират "умните пари" по време на кризата?

2274
Къде инвестират

© Pixabay

Глобалният борсов индекс MSCI World, който включва акциите на най-влиятелните компании на планетата, възстанови почти всички загуби, натрупани по време на кризата, предизвикана от коронавируса. Той се намира само на 5% под историческия връх, достигнат през февруари.

Ако се съди обаче по това накъде се насочват т. нар. "умни пари", възходът на капиталовите пазари може да се окаже неустойчив, пише Bloomberg.

През първото тримесечие на тази година държавните инвестиционни фондове са намалили експозициите в акции дo най-ниското ниво от 2014 година насам, по данни на американската инвестиционна компания Invesco.


Според експертите основната причина за това са опасенията на инвеститорите от предстоящия край на рекордно дългия възходящ цикъл на пазарите и пренасочването към по-нискорискови активи.

По всичко личи, че тази тенденция е на път да продължи, тъй като над една трета от мениджърите на инвестиционните фондове по света смятат да намалят дела на акциите в своите портфейли, показват още данните от проучването на Invesco, цитирано от Bloomberg. В него участват 83 държавни инвестиционни фонда и 56 централни банки с общ размер на активите от над 19 трилиона долара.

18% от анкетираните заявяват, че ще намалят дела на рисковите активи с над 5 на сто. Основната част от тези средства се очаква да бъдат насочени към частни инвестиции и инфраструктурни проекти.

На фона на все по-ниския интерес към акциите, този към златото се повишава стремително. Ценният метал се счита за "актив убежище" във времена на несигурност и в същото време за ефикасна защита срещу инфлацията, която се очаква да се повиши в резултат на безпрецедентните монетарни стимули в световен мащаб.

Как да инвестираме 10 000 долара в разгара на кризата?Bloomberg цитира петима експерти, които споделят своето мнение за това къде би било най-удачно да инвестираме, ако разполагаме с излишни 10 000 долара


Самите централни банки също увеличават своите златни резерви, показва статистиката. 18% от анкетираните от Imnvesco централни банкери смятат да продължат с покупките на злато и през следващата година. Същото възнамеряват и 23% от мениджърите на суверенните фондове.

Мотивите им обаче са различни. Инвестиционните фондове гледат на златото като на инструмент за хеджиране на инфлацията и се насочват най-вече към покупки на борсово търгувани златни фондове, фючърси и суапове.

Централните банки пък го предпочитат пред държавните облигации, много от които в момента носят отрицателна доходност, като в същото време то им предлага възможност да намалят експозицията си в доларови активи.

Засега "умните пари" са на страната на златото и защитните инвестиции, пише още Bloomberg. А това може да накара много от играчите на капиталовите пазари да преосмислят стратегията си. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg