Как да инвестираме 10 000 долара в разгара на кризата?

2404
Как да инвестираме 10 000 долара в разгара на кризата?

© Pixabay

В настоящата кризисна ситуация и на фона на несигурността, предизвикана от разпространението на коронавируса по света, изграждането на стабилна инвестиционна стратегия никак не е лесна задача.

Подобно начинание изисква намирането на някаква сигурна "почва" във всеобщия хаос, филтриране на надеждната информация и желязна дисциплина. Това се опитват да правят в момента инвестиционните стратези, фонд мениджърите и финансовите консултанти.

Bloomberg цитира петима от тези експерти, които споделят своето мнение за това къде би било най-удачно да инвестираме, ако разполагаме с излишни 10 000 долара.


Ръс Костерич, портфолио мениджър на BlackRock Global Allocation Fund

"Дори и след затихването на пандемията от COVID-19, безработицата и делът на спестяванията вероятно ще останат високи за сравнително дълъг период от време. Инвестициите в подценени компании, които имат потенциал за бърз растеж, или т. нар. "value investing", ще бъдат затруднени най-вече заради големия брой фактори на несигурност", смята Костерич.

По думите му най-добрата стратегия засега остава следването на тренда, което е в пряка връзка с монетарната политика, упражнявана от централните банки. В момента те наливат огромна ликвидност на финансовите пазари, а секторите, които печелят най-много от това вече са ясни - онлайн търговията, облачните технологии и социалните мрежи.

Според Костерич компаниите от тези индустрии ще продължат да привличат инвеститорския интерес в близко бъдеще.

Брайън Сингър, портфолио мениджър на William Blair Macro Allocation Fund

"Кризата, предизвикана от коронавируса, направи британският капиталов пазар един от най-изгодните за покупка. В момента книжата на компаниите на Острова се търгуват на 80% под справедливата си фундаментална стойност", смята Сингър.

Великобритания беше една от най-тежко засегнатите от пандемията държави от гледна точка на заразените и жертвите на болестта. Макар и с известно закъснение, правителството на Борис Джонсън въведе стриктна карантина през март, по подобие на много други държави. Част от най-строгите противоепидемични мерки вече бяха отменени, като в същото време централната банка и правителството осигуриха безпрецедентни монетарни и фискални стимули в подкрепа на икономиката.

По тази причина Брайън Сингър смята, че в средносрочен план британските акции вероятно ще донесат добра възвръщаемост, но с уговорката, че възстановяването едва ли ще е бързо. Още повече, че местната икономика е изправена и пред допълнителна несугирност, свързана с брекзит и търговските преговори с държавите от Европейския съюз.

Бъфет спечели милиарди долари от инвестицията си в AppleИнвеститорът е заплатил 35 млрд. долара за покупката на всичките си акции на Apple, което му определя средна цена от около 141 долара на акция


Тери Спат, главен инвестиционен директор на Sierra Mutual Funds

"Федералният резерв на САЩ заяви, че ще направи каквото е нужно в подкрепа на икономиката, с което предизвика рязко поскъпване на ценните книжа. Един от най-често задаваните въпроси е защо борсовите индекси се възстановиха на нивата от преди пандемията, при положение, че икономиката се свива, милиони хора са без работа, а броят на фалитите се увеличава. Икономическите данни за ужасни, но "печатницата за пари" на Фед продължава да работи", казва Тери Спат.

По думите му това разминаване може да се превърне в "перфектната буря". Спсоред него рязкото поскъпване на акциите през последните месеци увеличава вероятността от скок на волатилността и болезнени загуби в бъдеще.

Той посочва като един от спасителните варианти за инвестиции фондовете, инвестиращи в канвертируеми облигации. Това са дългови ценни книжа, които в даден момент могат да бъдат превърнати в акции.

"Ако имах излишни 10 000 долара, бих ги вложил точно в такива инструменти. Те са доказали, че при растящ пазар носят добра възвръщаемост, като в същото време "омекотяват" периодите на спад, тъй като носят фиксирана доходност", казва Спат.

По думите му на пазара има фондове, специализирани в инвестициите в конвертируеми облигации, които биха осигурили диверсификация на портфейла.

Иън Харнет, главен инвестиционен стратег на Absolute Strategy Research

"Силният възходящ тренд, който започна на 23 март, може да изкуши някои инвеститори да повярват, че светът се завръща към предишното си нормално състояние. Според нас обаче това е малко вероятно. Кризата, предизвикана от COVID-19, доведе до безпрецедентна намеса на финансовите регулатори", смята Иън Харнет.

По думите му инвеститорите би трябвало да намалят експозицията си в американски акции за първи път в последните три години и половина, като в същото време увеличат тази в ценни книжа от еврозоната.

Той вижда няколко причини за подобен ход. Първата от тях е свързана с увеличаващата се втора вълна от новозаразени в Съединените щати, която вероятнo ще ограничи и темповете на икономическо възстановяване през втората половина на годината.

Освен това цените на акциите на амерликанските компании са твърде "надути" в сравнение с тези в останалите части на света.

Третата причина е, че държавите от ЕС са на път да постигнат консенсус за промени във фискалната политика, което ще им позволи да приложат много по-сериозни икономически стимули в рамките на т. нар. Възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро.

Според Харнет това може да повиши атрактивността на европейските активи за сметка на американските в дългосрочен план, както и на еврото спрямо щатския долар.

"Ние намаляваме експозицията си в технологичния сектор и увеличаваме покупките на банкови акции. Преместваме фокуса от инвестициите в растеж към тези в стойност", обяснява главният инвестиционен стратег на Absolute Strategy Research.

Златото удари 9-годишен рекорд. Ще поскъпва ли още? Към момента ценният метал се търгува на нива от 1 822.55 долара за тройунция, след като вчера премина границата от 1 823 долара


Сара Кетърър, главен изпълнителен директор и фонд мениджър на Causeway Capital Management

"За да се омекотят ефектите от волатилността и цикличните икономически шокове, един от разумните ходове е към портфейла да се добавят акции на компании със стабилен ръст на печалбата. Добър пример за това са фирмите, които предлагат варианти за аутсорсинг в областта на финансите, счетоводството, интернет развитието, колцентровете, HR операциите, маркетинга и т.н.", смята Кетърър.

По думите ѝ тази индустрия през последните няколко години регистрира ръст на печалбите, който надвишава средното повишение на брутния вътрешен продукт, а общите приходи през 2019 година достигат 160 милиарда долара.

"Хиляди компании използват тези услуги всеки ден. В условията на кризата, предизвикана от COVID-19, аутсорсингът става ключов елемент от бизнеса", смята още  главният изпълнителен директор на Causeway Capital Management.

Тя припомня, че този сектор вече не се изчерпва само с изнасянето на различни дейности в държави с по-ниска цена на труда, а включва автоматизация, дигитализация, роботизация и използване на изкуствен интелект.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg