Какво си представяте, когато чуете Занзибар?

Безкрайни райски плажове, кристално чиста вода, тропически коктейли и целогодишно слънце.

Живописният остров край бреговете на Танзания в Източна Африка отдавна е известен като гореща туристическа дестинация. Но през последните години страната организира промяна в идентичността на мястото, което нарече Силициев Занзибар – технологичната столица на Африка.

За да дадат възможност за развитие на технологиите в Занзибар, властите въведоха множество стимули за привличане на панафрикански технологични компании.

Те получават визи по облекчена процедура, което прави безпроблемно привличането и задържането на глобални таланти от стартъпи в Занзибар. За компаниите, базирани в свободната икономическа зона, се прилагат редица стимули, като например 10-годишно освобождаване от корпоративен данък, разказва FastCompany.

Държавните усилия бяха подпомогнати още в края на 2022 г., когато Wasoko – най-голямата компания за електронна търговия B2B в Африка, трансферира част от екипа си в Занзибар, превръщайки се във водещ поддръжник на усилията за Силициев Занзибар.

Даниел Ю, главен изпълнителен директор на Wasoko, споделя, че част от това, което го е привлякло на острова, са усилията на танзанийското правителство в сравнение с родната му база в Кения. През 2022 г. ние разширихме сътрудничеството с правителството, за да се превърне в по-широка инициатива, която популяризира възможността за всяка компания, интересуваща се от същото като нас.“, обяснява той.

Но през март, малко след като оценката ѝ беше намалена от 510 млн. долара на 260 млн. долара, компанията прекрати дейността на кампуса си в Занзибар и се сля с египетската MaxAB. Wasoko консолидира технологичния си екип в Египет, за да оптимизира ресурсите на двете компании, обясни Ю и допълни, че компанията му все още е „напълно отдадена на утвърждаването на Занзибар като водеща дестинация за процъфтяване на африканските технологични таланти“.

Но дори и без Wasoko в Занзибар, потенциалът на острова като убежище за технологични компании остава. От една страна, той е част от най-бързо развиващите се икономики в Африка.

Според прогнозите на МВФ до 2028 г. БВП на Танзания ще достигне 136 млрд. долара от сегашните 85,9 млрд. Ключът ще е диверсификацията извън процъфтяващите селскостопански и риболовни сектори, и добавянето на индустрии, по-малко непредвидими от туристическия пазар на страната. Въпреки че той зависи от около 50 000 алпинисти, които всяка година се опитват да изкачат връх Килиманджаро, пандемията подчерта неговата непредсказуемост.

С преместването на по-малките компании в Занзибар се преместват и образователните институции, създавайки поток от образовани служители за компаниите.

През ноември миналата година Индийският технологичен институт в Мадрас (IIT Madras), известен като институция от най-високо ниво в Индия, създава първия си международен кампус в Занзибар с площ от 200 акра.

Той бележи значимо развитие, което засилва ролята на Занзибар като процъфтяващо място за технологично образование.

Друг проект в технологичното образование е разширяването на Африканското училище по икономика (ASE), което бележи първото местоположение на университета в Източна Африка, предоставящ програми, фокусирани върху STEM и социалните науки.

Основателят и президент на ASE Леонард Уантекон казва, че Занзибар има „потенциал да бъде поне много важен технологичен център в Африка“ и добавя, че целта му е да привлече студенти и преподаватели от целия свят.

„Трябва наистина да развием панафрикански пазари за образование. Например, да има хора от Северна Африка, Западна Африка, Южна Африка, които безпроблемно да се придвижват от един регион в друг, за да учат и да си взаимодействат. Вече имаме кампус в Нигерия, който ще представлява предимно Западна Африка.“

Ученият, който преподава политика, международни отношения и икономика в Принстън, е инициатор на научноизследователско сътрудничество между ASE Zanzibar и Принстън, като в близко бъдеще преподаватели от училището от Бръшляновата лига ще посещават ASE Zanzibar.

Появяват се и проекти като Fumba Town. Бъдещият просторен, зелен квартал беше представен през 2015 г., а когато бъде завършен през 2030 г., ще включва около 3000 жилищни единици с достъп до 1,5 км крайбрежна ивица.

„Fumba Town създава безопасна среда за хората, които идват от технологичната индустрия, за да могат лесно да се ориентират и да се установят“, казва Андрю Мвайму, специалист по продажбите в CPS, предприемачът, който стои зад проекта.

Макар че бавно се развиват технологични институции и инфраструктура, визията за Силициев Занзибар все още е в начален стадий и има да извърви дълъг път, за да постигне наистина мисията си. Преди Wasoko да опакова дейността си на острова, Ю признава, че „визията ще изисква значително време и усилия“, но може да предложи нещо уникално за африканските стартъпи, които искат работна сила, представяща разнообразието на континента.

„Нито една държава няма да разполага с всички таланти, необходими за успех“, казва той. „Трябва да имаме такива места, такива екосистеми, които да позволят да съберем най-добрите таланти от всички краища на Африка и извън нея. И така, аз вярвам, че Занзибар от гледна точка на технологичните компании може да бъде това място.“