Африкански лидери и водещи активисти за борба с климатичните промени провеждат първата по рода си африканска среща на върха по въпросите на климата.

Събитието от 4 до 6 септември е посветено на нарастващата заплаха от изменението на климата на целия континент.

Форумът се провежда в Найроби и е организиран от кенийското правителство и Африканския съюз. Темата е "стимулиране на екологичния растеж и решения за финансиране на климата за Африка и света".

Ораторите на конференцията се стремят да изкажат силна позиция по въпроса и да осигурят по-голяма финансова подкрепа за Африка, съобщава Euronews.

Те призовават най-богатите държави в света да бъдат държани отговорни за въздействието си върху околната среда и за обещаната подкрепа, която все още не е получена.

"От много време гледаме на това като на сериозен проблем. Съществуват и огромни възможности за решението му", заяви в понеделник президентът на Кения Уилям Руто. Той говори за многомилиардни икономически възможности, нови финансови структури, огромното минерално богатство на Африка и идеала за споделен просперитет.

Кои държави ще платят солената сметка за климатичните промениФинансирането на борбата с изменението на климата се отнася до средства, които богатите страни плащат, за да помогнат на по-бедните да намалят емисиите на CO2

Митика Мвенда, директор на Панафриканския алианс за климатична справедливост, заяви, че годишната помощ за климата в размер на 16 млрд. долара, която континентът получава в момента, е една десета или по-малко от необходимото и е "част" от бюджета на някои замърсяващи компании.

"Трябва да последим как ще бъдат предоставени обещаните 100 милиарда долара", заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

През 2020 г. на по-бедните държави бяха предоставени над 83 млрд. долара за финансиране на борбата с изменението на климата, което е с 4% повече от предходната година, но все още не достига целта от 100 млрд. долара, определена през 2009 г.

"Разполагаме с изобилие от чиста, възобновяема енергия и е жизненоважно да я използваме, за да захраним бъдещия си просперитет", заяви Мохамед Адоу, основател на Power Shift Africa, преди срещата на върха. "Но за да я отключи, Африка се нуждае от финансиране от страните, които са забогатели от нашето страдание."

Как ЕС допринася за по-малко емисии на парникови газовеДепутатите подкрепят предложения на ЕК за за ограничаване на газовете в атмосферата при производство или употреба

По време на срещата на върха са планирани дискусии за финансирането на действията в областта на климата, увеличаването на международното финансиране за климата за континента, инвестирането в природата и биоразнообразието, и развитието на интегрирани и удобни за живеене африкански градове.

Уилям Руто, който е и председател на Комитета на африканските правителства по въпросите за изменението на климата, публикува видеоклип, в който призовава за опазване на околната среда и засаждане на повече дървета.

Въпреки това през юли администрацията му реши да отмени дългогодишната забрана за търговска сеч, което разтревожи природозащитниците, отбелязва Euronews.

Сушата ще превърне 1,2 млн. души в мигранти до 2050 г.В свят, застрашен от покачващи се температури, опустошителни бури и внезапни наводнения, климатичната миграция се превръщат в кризата на 21 в.

Правителството твърди, че ще бъдат изсичани само дървета в държавните плантации, но решението е оспорено в съда.

"Когато една държава провежда конференция като нас, трябва да даваме пример", казва Исаак Калуа, местен природозащитник.

Дърветата бяха изсечени, за да се направи път за скоростната магистрала, която някои участници в срещата на върха използваха, за да пътуват от летището.

Руто стигна до събитията в понеделник с малък електромобил, но трафикът в Кения често се състои от лошо поддържани автобуси и микробуси, които бълват вредни емисии и замърсяват въздуха.