Според проучване, в което се симулира икономическото въздействие на изменението на климата върху текущите държавни кредитни рейтинги, неуспехът в ограничаването на въглеродните емисии в световен мащаб ще доведе до увеличаване на разходите за обслужване на дълга на 59 държави през следващото десетилетие, пише Reuters.

В проучването, публикувано в списание Management Science в понеделник, се посочва, че Китай, Индия, Съединените щати и Канада могат да очакват по-високи разходи, тъй като техните кредитни оценки ще спаднат с две степени при "коригирана спрямо климата" рейтингова система.

"Резултатите ни подкрепят идеята, че отлагането на зелените инвестиции ще увеличи разходите за заеми за държавите, което ще се отрази в по-високи разходи за корпоративен дълг", казва изследователката Патриция Клусак за проучването, ръководено от University of East Anglia (UEA) и University of Cambridge.

Повишаването на разходите по дълга ще бъде само един допълнителен аспект на общите икономически щети, които изменението на климата вече причинява. Застрахователният гигант Allianz изчислява, че неотдавнашните горещини вече са намалили глобалното производство с 0,6% през тази година.

Срив заплашва критична климатична система. Какво означава това за света?Прогнозираният срив на АМОК се разглежда като сериозен проблем, тъй като тя е изключително важна за климата на Земята
Макар че рейтинговите агенции признават уязвимостта на икономиките от изменението на климата, досега те бяха предпазливи при количественото определяне на тези рискове в своите рейтинги поради несигурността относно вероятния размер на щетите.

Проучването на UEA/Cambridge използва модели с изкуствен интелект на съществуващите рейтинги на S&P Global и след това ги комбинира с климатични икономически модели и оценки на риска от природни бедствия на S&P, за да създаде нови рейтинги за различни климатични сценарии.

Понижаването на рейтинга на 59 държави произтича от т.нар. сценарий RCP 8,5, предполагащ продължаващо покачване на емисиите. За сравнение, 48 държави претърпяха понижение на рейтинга между януари 2020 г. и февруари 2021 г. по време на сътресенията, свързани с пандемията COVID-19, припомня още информационната агенция.

Симулацията сочи също така, че ако човечеството успее да се придържа към целта на Парижкото споразумение за климата, суверенните кредитни рейтинги няма да усетят никакво въздействие в краткосрочен план и само ограничени дългосрочни ефекти.

Ледът на Антарктида на рекордно ниски нива. Какво означава това за Земята?Ако се промени състоянието на Южния океан, това може да има големи последици за планетата
От друга страна, най-лошият сценарий с високи емисии до края на века би довел до по-високи разходи за обслужване на глобалния дълг, които биха нараснали до стотици милиарди долари, установява моделът.

Докато развиващите се страни с по-ниски кредитни оценки се смятат за потенциално най-силно засегнати от физическите последици от изменението на климата, страните с най-високи кредитни оценки вероятно ще бъдат изправени пред по-сериозно понижение на рейтинга, просто защото имат да падат най-много.

"Няма да има победители", категорична е Клусак.

Констатациите идват в момент, когато регулаторните органи по света се опитват да разберат по-добре колко щети за икономиките и световната финансова система могат да се очакват от изменението на климата. В документ на Европейската централна банка от миналата година се настоява за по-голяма яснота относно начина, по който тези рискове се включват в кредитните рейтинги.

Екстремно горещо: Миналият месец е най-топлият юни, регистриран на ЗемятаПо-рано тази седмица планетата е преживяла най-горещия си ден, откакто се води статистика
В резултат на това S&P Global Ratings публикува ESG принципите, използвани в нейните кредитни рейтинги, които включват и разходите, свързани със смекчаването на климатичните промени.

От Fitch Ratings също посочват, че тяхната система ESG Relevance Scores включва фактори като въздействието върху околната среда като един от компонентите за общата оценка.

"Това са отдавнашни и все по-важни рейтингови фактори, които продължаваме да отчитаме в нашите анализи и често публикуваме изследвания и коментари по тях", заявяват от рейтинговата агенция.