Инвестирането в околната среда, социалната сфера и корпоративното управление (ESG) се движи по низходяща спирала.

Споменаването на ESG в изявленията на компаниите и в разговорите за приходите е намаляло значително от пика през 2021 г., а главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк, който беше един от първите лидери в приемането на стандартите за ESG, забрани този термин, заявявайки, че е станал твърде политически, пише CNN.

Цифрите говорят сами.

Кумулативният поток от инвестиции в американски ESG фондове е без промяна до леко отрицателен от първото тримесечие на 2022 г. насам, според данни, споделени ексклузивно със CNN от Lipper, доставчик на финансови данни.

ESG стратегиите – все повече осъзната кауза, а не въпрос на регулацияОтговорни компании, опериращи на българския пазар, се обединиха около посланието, че ESG стратегиите все повече се превръщат в осъзната кауза, а не са само въпрос на европейска регулаци

Рязкото нарастване на инвестициите в ESG започна малко след като пазарът се възстанови от първоначалната пандемична разпродажба през 2020 г. и достигна пика си в края на 2021 г.

Но през 2022 г. темпото на притока бързо намаля, тъй като съвкупността от политически, геополитически и пазарни събития сериозно накърни интереса към инвестициите в ESG.

Продължаващата война в Украйна принуди трейдърите отново да преосмислят инвестирането в енергийни и оръжейни акции.

Засиленият контрол от страна на политиците също се отрази на ESG. Според неотдавнашен доклад на Pleiades Strategy, консултантска компания за климатични рискове, между януари и юни 2023 г. в 37, предимно червени, щата са внесени най-малко 165 законопроекта и резолюции срещу ESG инвестиционните критерии.

Освен тези сътресения, фондовете за отговорно инвестиране се сблъскаха с мощни икономически насрещни ветрове миналата година.

Прекалено големите инвестиции на тези фондове в технологични акции и липсата на енергийни акции (които бяха единственият положителен сектор през 2022 г.), доведоха до забележими загуби.

ESG политиките стават все по-голям проблем за китайските компании След като през 2022 г. във фокуса попадаха големите технологични групи в Китай, сега погледите се пренасочват към автомобилния сектор

Според наблюдатели, концепцията се е превърнала в модна тенденцията без особена същност и значение.

Инвестирането в ESG потегли и се превърна в модна дума.

"Нещо като изкуственият интелект отпреди шест години. Всеки един разговор беше за ESG и има цяла индустрия, изградена около това. Имаше компании, изградени върху продажбата на информация за ESG, конференции, свързани с ESG и в един момент това вече се изтърка", обяснява Робърт Дженкинс от Lipper.

Комбинирането на три отделни компонента - екологични, социални и управленски, в една рубрика е тромаво и опростява една сложна инвестиционна стратегия, категоричен е експертът.

Deloitte: Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност Докладът

В бъдеще употребата на термина ESG вероятно ще продължи да намалява, смята Дженкинс.

Вместо това все по-често ще се използват специфични термини като климат, преход и прозрачност. Тези термини, които са неясни и нямат конкретни системи за измерване, могат да означават по-малко яснота за инвеститорите, които искат да вложат парите си в отговорни инвестиции.

Според Дженкинс, все пак има надежда, че "по-целенасочените, тематични показатели могат да позволят на инвеститорите да се насочат към конкретни области на въздействие и да имат по-голяма сигурност, че парите им ще бъдат от полза за желания резултат", допълва CNN.