Безпрецедентна гореща вълна посред зима обхвана голяма част от Южна Америка.

Според прогнозите през следващите дни температурите в югозападната част на Бразилия ще надхвърлят 40 градуса.

Това е част от тенденцията на екстремни горещини, обхванала цялото земно кълбо, като месец юли е на път да бъде признат за най-горещия в историята на света, пише CNBC.

За разлика от необичайните температури, регистрирани през летния сезон в северното полукълбо, в страни като Аржентина, Чили, Парагвай и Бразилия се очаква необичайно високите температури да са точно в разгара на зимата.

Учените твърдят, че това се дължи на извънредната ситуация с климатичните промени и на явлението Ел Ниньо – естествен климатичен модел, който допринася за по-високи температури по целия свят.

„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две годиниНай-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която това явление е силно изразено

Тази седмица в аржентинската столица Буенос Айрес бяха регистрирани температури от 30 градуса, като според метеорологичната служба на страната това е най-горещото начало на август от 117 години насам. Обикновено по това време на годината температурите в Буенос Айрес са около 15 градуса.

"Изменението на климата не е далечен сценарий", заяви националната метеорологична служба на Аржентина в публикация във Facebook по-рано тази седмица. "То е тук и трябва да действаме спешно.", допълва службата.

През последните дни южната част на континента беше връхлетяна от най-големите горещини през зимата, като се очаква температурите да останат необичайно високи и в началото на август. Климатологът Максимилиано Херера смята, че горещините в Южна Америка представляват едно от "най-екстремните събития, които светът някога е виждал" и които "пренаписват всички климатични книги".

"Цифрите говорят сами за себе си. И ще става все по-лошо", заяви Херера в платформата X, известна като Twitter.

Екстремно време: САЩ се борят с горещини, мръсен въздух и тропическа буря И докато американците понасят ефектите от климатичните промени, САЩ и Китай опитват да се споразумеят за въглеродните емисии

В Парагвай метеорологичната служба на страната съобщи, че се очаква горещото време да се задържи и през уикенда. В четвъртък температурите на парагвайското летище Валеми достигнаха 39,7 градуса по Целзий, надминавайки историческия максимум, регистриран през юли.

В Чили във вторник в планинския град Викуна беше регистриран национален рекорд, като температурите достигнаха 38,7 градуса.

Националната метеорологична служба на Чили съобщи, че няколко станции в страната са регистрирали температури над 35 градуса в началото на месеца.

Междувременно в Бразилия температурите се покачиха до над 38 градуса миналата седмица, допълва CNBC.

Светът кипи: Преживяваме един от най-горещите месеци в историята сиСпоред някои учени, юли може да се окаже най-горещия месец за последните 120 000 години

Публикувано миналия месец проучване установи, че горещите вълни, обхванали обширни територии в Северна Америка, Европа и Азия през юли, ще бъдат "практически невъзможни" без предизвиканата от човека климатична криза. Учените твърдят категорично, че екстремните условия, обхванали целия свят, потвърждават спешната необходимост от възможно най-бързо намаляване на емисиите на парникови газове.