Архитект Тосин Ошиноуо има забележителна кариера.

Тя проектира един от най-големите търговски центрове в Лагос, Нигерия, плажни къщи по крайбрежието и домове за бежанци в страната.

Тя е първата африканка, която ще бъде куратор на архитектурното триенале в Шарджа, което ще се проведе в Обединените арабски емирства от ноември 2023 г. до март 2024 г., разказва CNN.

Заедно със свои колеги от архитектурното студио cmDesign Atelier завършват и първия си жилищен проект в ултраексклузивния квартал Banana Island в Лагос, наречен "Къщата с фенерите".

Имотът, който представлява устойчива триетажна къща с пет спални и седем бани, захранвана изцяло със слънчева енергия, е едновременно вълнуващ и "бавен труд на любовта", казва архитектката.

Строителството започва през януари 2021 г. и приключва през октомври миналата година.

Изкуствено създаденият Banana Island е с площ от 1,6 милиона квадратни метра във формата на банан и представлява частна общност от затворен тип в търговската столица на Нигерия. Ексклузивният район обаче влезе в новините през април, когато се срути седеметажна сграда в процес на строеж, припомня CNN.

С частни системи за електроснабдяване и водоснабдяване, имотите там са едни от най-скъпите на континента.

Това е едно от основните предизвикателства пред проекта „Къщата с фенерите“, казва Ошиноуо, със строго ограничено работно време, което затруднява спазването на крайните срокове.

Въпреки това, Ошиноуо се гордее с крайния резултат. "Едно е да създадеш страхотен концептуален дизайн. Друго е да го изпълниш безпроблемно", казва тя. "Толкова вълнуващо е да видиш, решенията, които си взел, са проработили."

Ошиноуо мечтае да стане архитект още от 12-годишна, когато разглежда плановете на етажите и помага на баща си да проектира част от ваканционния им дом.

Завършва архитектура и градски дизайн в Обединеното кралство, както и магистърска степен по архитектура, работи за големи компании в Обединеното кралство и Европа, преди да се върне в Нигерия през 2009 г.

Основава cmDA през 2012 г. поради необходимостта да създаде силен естетически стил, който да отразява съвременната и прогресивна културна идентичност на Африка.

"Много е важно да се създава архитектура, която, доколкото е възможно, да се реализира от наличното в страната. Правейки това, трябва да започнем да мислим за въпроси, свързани с устойчивостта и отговорността към околната среда.", допълва тя.

Този стремеж към устойчивост е нещото, което пренася в ролята си на куратор на предстоящото тази година архитектурно триенале в Шарджа.

Темата, която Ошиноуо измисля, е "Красотата на непостоянството и архитектурата на адаптивността", която според нея разглежда недостатъчно оценените иновации в Глобалния юг, които се справят с условията на недостиг.

Архитектката се надява триеналето да бъде привлекателно място за международната общност.



Снимки: cmDesign Atelier