Oтбранителните компании от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) преговарят за нови сделки за продажба на повече оръжия, военно оборудване и свързани с тях услуги в Африка, тъй като се стремят да привлекат клиенти, които търсят алтернативи на Русия, твърдят компании и правителствени служители пред Reuters.

Макар че сега са част от западния алианс НАТО, бивши членки на Варшавския договор като Чешката република, тогава част от Чехословакия, доставят постоянно оръжие на африканските страни по време на комунистическата епоха и затова са в добра позиция да поддържат или модернизират тези системи.

"Най-добрите нови пазари са африканските, тъй като те все още използват оборудване от съветската епоха, но сега искат към него да се добавят западни технологии", обяснява пред информационната агенция Иржи Хайнек, президент и директор на индустриалната търговска група на Асоциацията на отбранителната индустрия и сигурността на Чешката република. "Наричаме го уестърнизация на съветските продукти."

Сделки за милиарди носят рекорден ръст на турската военна индустрия През 2022 г. страната постига рекорден износ на оръжие в размер на 4,4 млрд. долара
Пример за това е чешкият производител на самолети Aero Vodochody. Компанията води преговори за продажба на своите учебни и леки щурмови самолети L-39NG на нови купувачи, както и за предоставяне на модернизация на по-старите версии, обяснява изпълнителният вицепрезидент по продажбите Филип Кулструнк:

"Виждаме нарастващ интерес от страна на нови потенциални клиенти, които се стремят да загърбят руското или китайското оборудване и да “уестърнизират” въоръжените си сили".

През 2022 г. Чешката република е изнесла боеприпаси, оръжия, самолети и други военни доставки на стойност около 32 млн. евро за 10 африкански държави на юг от Сахара, много от които разчитат на оръжия от съветската епоха, произведени с различни стандарти и калибри от тези, използвани на Запад. За сравнение, през 2011 г. износът на страната е под 2 млн. евро.

Украйна отклонява вниманието

Reuters разговаря с около половин дузина чешки и полски отбранителни компании и правителствени служители, които описват подновените усилия за завземане на по-голям дял от африканския оръжеен пазар, тъй като конфликтът в Украйна отклонява вниманието на Русия.

Топ 5 на армиите с най-много танкове Русия има най-многобройната танкова сила, но значи ли това, че тя е най-силна на бойното поле?
Макар че компаниите в по-голямата си част отказват да посочат конкретни данни или държави, към които са се насочили по конкурентни съображения, те заявяват, че обсъжданите сделки включват оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване и услуги.

Частната компания за отбранително и гражданско производство Czechoslovak Group - най-голямата чешка отбранителна компания, заявява, че способността ѝ да поддържа и модернизира бронирани превозни средства, използвайки стандартите от съветската ера, ѝ е помогнала да спечели нови поръчки от Африка.

"CSG има изключителни възможности за поддръжка и модернизация на военни сухопътни системи с източен произход, така че африканските клиенти не са принудени да зависят от руските доставчици", обяснява говорителят Андрей Чиртек. "Вече сме използвали това в редица бизнес случаи в Африка."

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира Русия е изпреварила Китай като водещ доставчик на оръжие в Африка на юг от Сахара, като пазарният ѝ дял е нараснал до 26% през последните пет години от 2018 до 2022 г.

Въпреки че все още не са обработени изцяло данните за целия скорошен износ за Африка от началото на войната в Украйна, Питер Веземан, старши изследовател в програмата на организацията за трансфер на оръжия, посочва, че опасенията, свързани с надеждността, могат да подтикнат някои държави да погледнат отвъд Русия.

САЩ продаде оръжия за 175 млрд. долара за годинаНай-голямата сделка през последните 12 месеца бе продажбата на изтребители F-35 на Lockheed Martin. Сделката с Япония бе а стойност 23.11 млрд. долара
"Чешката промишленост има опит в областта на съветските оръжия, който може да бъде полезен при продажбата на оборудване, компоненти или обслужване на оръжия, използвани от африканските държави", казва той.

Себастиан Хвалек, главен изпълнителен директор на полската държавна компания PGZ, която контролира десетки компании, произвеждащи оръжия, боеприпаси, бронирани транспортьори, безпилотни въздушни системи и друго оборудване, на свой ред разказва, че през последните 12 месеца компанията е засилила преговорите за навлизане на африканските пазари.

Полската компания за военни технологии WB Group, чиито продукти включват безпилотни летателни апарати и ракетни системи, също отчита засилен интерес от страна на потенциални африкански клиенти през последната година.

"Присъствахме на едно скорошно търговско изложение в Полша, където щандът ни беше посетен от многобройни делегации от африкански държави, които се появяват тук за първи път", акцентира говорителят на WB Group Ремигиуш Вилк. "За всеки доставчик е от полза, когато негов конкурент изчезне или загуби част от бизнеса си”.

Търговска мисия

Самолетоносачи засилват напрежението от Сирия до ТайванСАЩ обяви нови удари срещу ирански структури в Сирия, Тайван следи китайска авионосна група
Подчертавайки навлизането в Африка, чешка търговска мисия посещава Етиопия, Кения, Гана и Кот д'Ивоар по-рано този месец, като основната ѝ цел, по думите на министър-председателя Петр Фиала, е да се увеличат възможностите за отбранителната промишленост.

Чешкият съветник по националната сигурност Томаш Пожар, който участва в търговската мисия, обяснява, че обсъжданите в резултат на пътуването сделки в областта на отбраната са на стойност милиарди крони и включват разговори с Етиопия за модернизиране на самолетите ѝ и обновяване на съветската технологии.

"Нашият фокус е да възобновим и укрепим отношенията си с традиционните ни партньори в Африка, като се ангажираме с това, което те искат и от което се нуждаят най-много", казва той.

Томаш Копечни, пратеник на чешкото правителство и бивш заместник-министър на отбраната, натоварен с ръководството на бизнес мисии в Африка, добавя, че поканата към африканските лидери да посетят Прага е друг начин за сключване на нови сделки в областта на отбраната.

Като държава с население от 10,5 милиона души, Чешката република отдавна надминава възможностите си, когато става въпрос за производство на оръжие, и е водещ доставчик на боеприпаси, военно оборудване и други оръжия за Украйна след нахлуването на Русия през 2022 г. Тези усилия накараха чешките компании да увеличат производството и да разширят линиите за доставки, което е подобрило репутацията на региона.