Тъй като Украйна се опитва да се пребори с далеч по-многобройната руска армия с помощта на десетки хиляди евтини бойни дронове, производители и служители на администрацията се стремят страната да произвежда повече компоненти на място, за да избегне негативни последици от променящата се геополитическа ситуация.

Секторът на FPV (first-person-view) дроновете, който е бързо развиваща се част от отбранителните усилия на Украйна, разчита на сложни линии за доставка на налични в търговската мрежа електронни компоненти, произвеждани предимно в Китай, до украинските стартиращи предприятия, пише Reuters и добавя:

“Преди месец Пекин въведе нови мерки за контрол на износа на безпилотни летателни апарати и техните компоненти. Петима украинци, участващи в производството или доставката на FPV дронове, заявиха, че все още не са прекратили доставките, но подчертаха необходимостта от увеличаване на местното производство”.

Тарас Чмут, ръководител на най-голямата украинска неправителствена организация за военни поръчки Come Back Alive, която отскоро се занимава с доставка на FPV дронове, заявява, че местните производители вече произвеждат FPV двигатели, контролни блокове, рамки и кабели. Но, по думите му, новата индустрия тепърва трябва да трупа опит.

Обратно у дома: Дроновете връщат войната в Русия През последните седмици атаките с безпилотни апарати на руска територия значително се увеличават
"Това е еволюционен процес. Не може едновременно да се локализира всичко в Украйна. Някои неща може никога да не успеете да локализирате тук", казва той.

Безпилотните летателни апарати от типа FPV - бързи, пъргави и трудни за пилотиране, започнаха да се използват като икономически ефективен начин за поразяване на цели, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Разполагането им и от двете страни на бойното поле рязко нарасна тази година и интернет изобилства от видеоклипове, на които FPV, струващи по-малко от 1000 долара, повреждат цели за много милиони като танкове и системи за противовъздушна отбрана.

Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна и защитник на използването на дронове по време на войната, смята, че преминаването към местно производство на компоненти е бавен, но необходим процес.

"Смятам, че можем да го направим за няколко години и че това трябва да се случи, за да увеличим по-бързо мащаба на собственото си производство", казва той.

Притеснения, свързани с Китай

Федоров оценява броя на дроновете на фронта, който се променя постоянно, на десетки хиляди и казва, че повечето от тях са FPV.

САЩ инвестират $6 млрд. в производството на военни дроновеЕдин безпилотен самолет XQ-58A Valkyrie струва около 3 млн. долара
Само за три дни през август украинската фондация за военна помощ Come Back Alive, заедно с подкрепяната от държавата платформа за набиране на средства United24, събира 6,4 млн. долара за 10 000 FPV дрона. Въпреки това Чмут посочва, че потенциалът за използване на FPV на фронтовата линия не се използва напълно поради прекъсвания на доставките и липса на финансиране за по-бързо производство.

"В момента има повече пилоти на FPV, отколкото е капацитетът за снабдяването им с машини и оръжия", обяснява той.

Китай, който отрича западните обвинения, че негови компании са помогнали на Иран да снабдява Русия с безпилотни летателни апарати, се позова на желанието си да помогне за поддържането на световния мир в съобщението си за новия контрол върху износа от 1 септември. Но украинците смятат, че ограниченията имат за цел да спрат достъпа им до безпилотни летателни апарати за военни цели.

Четирима украински производители и доставчици на безпилотни летателни апарати посочват пред Reuters, че по-голямата част от наличните в търговската мрежа части за безпилотни летателни апарати се доставят от Китай. Те често се купуват на малки партиди в платформите за електронна търговия, но за по-големи поръчки са необходими споразумения с производителите.