Американската компания за отбранителни технологии AeroVironment публикува отлични тримесечни резултати и повишава прогнозата си за цялата фискална година. Нейните приходи, пише CNBC, нарастват рязко, а обемът на неизпълнените поръчки на компанията се увеличава и поставя нов рекорд на интереса към нея. Причината? Рязко нарастващото търсене на безпилотни и автономни системи, много от които тествани по бойните полета на Украйна.

"Осем от нашите роботи или безпилотни летателни апарати и роботизирани системи се използват в Украйна", казва Вахид Наваби, главен изпълнителен директор на AeroVironment. "Това се превърна в инфлексна точка по отношение на използването на малки безпилотни летателни апарати, автономни боеприпаси и дронове-камикадзе като Switchblade заради ролята, която те могат да имат по време на бойни действия."

Ако бъдещето на войната е безпилотно, AeroVironment е в състояние да се възползва от него, посова Наваби, но добавя, че всъщност възможностите на автономните технолиогии се простират далеч отвъд бойните полета и достигат дори извън Земята.

"Сектора на отбраната е най-големият ни клиент и пазар, който обслужваме, но ние правим системи, излизащи извън рамките на тази област и имащи сериозно отношение към покоряването на Космоса”.

Всъщност базираната в Сими Вали, Калифорния, компания вече има история в космическите инициативи. Тя е известна най-вече с проектирането и разработването на хеликоптера Mars Ingenuity съвместно с Jet Propulsion Laboratory на НАСА. Ingenuity влезе в историята през 2021 г., когато стана първият летателен апарат, извършил контролиран полет на друга планета. Още повече, че първоначално екипите и инженерите се надяват Ingenuity да направи пет полета над повърхността на Червената планета, което щеше да бъде определено като голям успех с оглед на трудните условия - Марс има атмосфера около 1/100 от земната. Наскоро обаче машината извърши 57-ия си полет, като надхвърли 100 минути общо време на полет в средата на Марс, припомня още CNBC.

Япония изстреля в Космоса нов мощен телескопXRISM се очаква да даде повече информация за най-горещите региони във Вселената
"В основата си това е началото на бизнеса ни с космически роботи", казва Наваби. "Сега, когато можем да летим на Марс, има много и различни мисии, в които можем да участваме. Възможностите за полет в марсианската атмосфера може да бъде от голямо значение за колонизацията на Червената планета например”.

През май НАСА възлага на компанията договор за съвместно проектиране и разработка на два хеликоптера за мисия за събиране на проби от Марс. Първоначалният договор е на стойност едва 10 млн. долара, но това включва само ранния етап на разработка. Към момента НАСА планира дата на изстрелване през 2028 г.

AeroVironment си партнира и със Softbank в изграждането на височинни “псевдосателити”, или HAPS, за стратосферата. Те представляват захранвани от слънчева енергия самолети с размах на крилата малко по-дълъг от този на Airbus A380, но с тегло колкото на джип, които излитат от писта и се издигат на около 20 000 км надморско равнище - около два до три пъти по-високо от търговски самолет.

Тези безпилотни самолети трябва да създадат съзвездие за осигуряване на широколентова свързаност, конкуриращо наземните клетъчни кули и нарастващия брой сателити, предлагащи комуникационни услуги. AeroVironment демонстрира за първи път възможността за стратосферен полет преди две години. Сега компанията изгражда окончателната конфигурация, която ще трябва да бъде сертифицирана от Федералната авиационна администрация (FAA) - сложна задача, като се има предвид, че нищо подобно не е било представяно или одобрявано от регулаторните органи по света досега.

След като покори Луната, Индия се насочва към СлънцетоПрез 2014 г. Индия стана първата азиатска държава, която изведе кораб в орбита около Марс
Според Наваби полезността на самолета няма да се ограничава само до търговски дейности.

"Има цял куп приложения за тази технология в областта на отбраната, тъй като може да поддържа постоянно наблюдение и комуникации в различни недостъпни райони по света, където се водят бойни действия", казва той.

Подобни проекти ще подкрепят развиващата се с шеметна скорост космическа индустрия, посочва в заключение CNBC, и дава няколко примера за такива проекти:

- Мисията на НАСА до астероида Psyche се очаква да стартира през следващия месец, според брифинг на агенцията в сряда. След повече от година забавяния екипът на проекта казва, че подготовката за изстрелване на мисията Psyche до богатия на метали астероид върви по план и може да стартира още на 5 октомври.

- Корабът Crew-6 на НАСА се спусна на Земята, завършвайки шестмесечния си престой на Международната космическа станция и последната мисия от първоначалния договор на SpaceX с агенцията за комерсиален екипаж. Забавила се леко заради лошо време, капсулата Crew Dragon Endeavor превози двама астронавти на НАСА, един астронавт на ОАЕ и един руски представител обратно у дома на Земята, като се приземи край бреговете на Флорида.

Успех! Индия е първата държава, стъпила на южния полюс на Луната
- SpaceX постави нов рекорд в индустрията с 62-рото си изстрелване в орбита през тази календарна година. Неделната мисия, която пренесе 21 спътника Starlink, надмина рекорда от 61 орбитални изстрелвания, поставен от SpaceX миналата година, като през 2023 компанията прави изстрелване средно на всеки четири дни. В публикация в платформата си за социални медии X Илон Мъск коментира, че SpaceX "се стреми към 10 полета на Falcon за месец до края на тази година, а след това към 12 на месец през следващата”

- Япония се включи в надпреварата за Луната с успешното изстрелване на своя космически апарат SLIM, както и на телескопа XRISM за изучаване на горещите точки във Вселената. И двете машини бяха изстреляни в Космоса от японската ракета H-IIA. Японската космическа агенция планира да използва роботизирания луноход SLIM, за да тества възможностите, които ще бъдат използвани при по-мащабни лунни мисии.

- Китайската компания Galactic Energy извърши първото си изстрелване от морска повърхност, когато нейната ракета Ceres-1 се издигна от мобилна морска платформа край бреговете на Хайян, провинция Шандун. Мисията, наречена "Малката русалка", отбелязва деветото успешно изстрелване за компанията.

- Индия насочва поглед към Слънцето, като изстреля своята мисия Aditya-L1 за изучаването на ярката звезда и космическото време. Това е най-новият космически крайъгълен камък за страната след историческата мисия "Чандраян-3", при която индийски луноход стана първият, достигнал южния полюс на естествения спътник на Земята.