Нахлуването на руските войски в Украйна засили сериозно търсенето на оръжия. Наред с добрата страна на това от гледна точка на производителите, те се сблъскват и с предизвикателството да наемат хиляди квалифицирани работници, за да се възползват от наплива на поръчки.

Отбранителните компании в САЩ и Европа работят с рекордни обороти, след като западните правителства увеличиха разходите си през последните години на фона на нарастващото геополитическо напрежение. Войната в Украйна допълнително стимулира този растеж, отчасти поради факта, че САЩ и техните съюзници започват да подменят оръжията от арсенала си, изпратени на Киев, посочва в свой анализ Wall Street Journal (WSJ) и добавя:

„Наемането на достатъчно работници, за да се отговори на търсенето, вероятно ще бъде трудно. Работните места в сферата на отбраната могат да изискват специфични умения и разрешения за достъп до класифицирана информация. В същото време някои хора имат притеснения да работят за производителите на оръжие, а всички компании в областта на отбраната се опитват да наемат служители по едно и също време. Нещо, в което отдавна изпитват затруднения да постигнат целите си“.

"Нашият първи приоритет е наистина да увеличим капацитета си, което, разбира се, означава увеличаване на персонала", казва Патрис Кейн, главен изпълнителен директор на Thales SA по време на разговор с инвеститорите миналия месец, цитиран от изданието. Френската компания, чиито продукти включват сензори за подводници и самолети, планира да наеме 12 000 души през тази година.

За да се справи с това, което описва като "напрежение на някои пазари на труда", Thales планира да продължи да развива своите чуждестранни инженерни центрове, както и да разчита повече на партньорства с други компании, след като миналата година е разширила собствената си програма за набиране и изграждане на таланти.

Над 330 000 уволнени - край или начало на чистката в технологичния сектор?Amazon, Google, Meta, Microsoft и Twitter са освободили общо около 70 000 служители и тази тенденция ще продължи


Както стана ясно в началото на седмицата, миналата година световните военни разходи са се увеличили с 3,7% и достигат рекордните 2,24 трилиона долара, според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Тези в Европа са се увеличили с най-силния темп на годишна база от поне 30 години насам.

А проблемът с наемането на персонал е част от по-широката криза във веригата на доставките за отбранителната индустрия. Производителите на оръжия се борят и с недостиг на ключови компоненти като чипове и ракетни двигатели, както и с нарастващи разходи. Това затруднява много подизпълнители да изпълняват навреме поръчките си.

„Американските отбранителни компании се борят с недостига на работна ръка от миналата година, когато ускориха усилията си да заменят работниците, които не се върнаха след прекъсването по време на пандемията“, обясняват в анализа си WSJ и цитират анализатори, според които натискът върху наемането на персонал може да се окаже по-силен в Европа.

Европейските правителства увеличиха военните си разходи на фона на опасенията, свързани с Русия, а това стимулира производителите на оръжие, които отдавна са в сянката на американските си колеги, да започнат мащабни кампании за набиране на персонал. Това се отнася особено за сектора на боеприпасите, тъй като компаниите увеличават производството на артилерийски снаряди и ракети, които играят ключова роля във войната.

Най-голямата европейска компания в областта на отбраната BAE Systems PLC тази година ще наеме 2 600 души за своите програми за обучение на стажанти и още няколко хиляди души за други длъжности, посочва изданието, а производителят на ракети MBDA иска да увеличи екипа си с 2 000 работници, което се равнява на повече от 15% от настоящата му работна му сила.

Военната индустрия. Големият печеливш от чистката в технологичния сектор Доскоро военнопромишленият комплекс не можеше да се състезава с частните компании за таланти, но това вече не е така


Други компании, сред които Saab AB, шведският производител на реактивните изтребители Gripen, и Rheinmetall AG, германската компания, която помага за производството на танка Leopard, също планират да наемат хиляди нови работници.

"В момента компаниите от отбранителната промишленост са притеснени за набирането на персонал", казва Ейми Стоун, главен икономист в ADS Group, търговска асоциация, базирана във Великобритания, като посочва, че конкуренцията за таланти не е само сред производителите на оръжие, но идва и от възстановяващия се граждански аерокосмически сектор и развиващата се космическа индустрия.

Производителите на оръжие винаги са имали затруднения при наемането на персонал, казва Киран Слотър, базиран в Обединеното кралство специалист по набиране на персонал за отбранителната промишленост в Mane Contract Services, производителите на автомобили и самолети, които се конкурират за едни и същи таланти с тях, обикновено плащат повече и не изискват същата проверка за сигурност.

По думите му проверката за сигурност в Европа може да отнеме от две седмици за нискоквалифицирани длъжности до осем за най-висшите позиции. В САЩ обикновено отнема месеци, а много „кандидати не искат да чакат".

Много от работните места в областта на отбраната също така са тясно специализирани. MBDA например в момента търси инженер по бойните глави, а Rheinmetall набира експерти по виртуална реалност.

„Въпреки че има много кандидати за по нискоквлифицирните длъжности, тези за по-специализирани позиции са рядка стока", казва пред WSJ и Колин Макклин, управляващ директор на Rheinmetall BAE Systems Land, базиран във Великобритания производител на танкове и бронирани превозни средства.

В САЩ корабостроенето е един от секторите, които са най-силно засегнати от отлив на кадри в резултат на пандемията. General Dynamics Corp., голям корабостроител на ВМС на САЩ, е наел 24 000 служители през миналата година, но в резултат на разлини причини нетният брой на служителите е нараснал само с 3400 души и достига 106 500 души.

Крис Кастнър, главен изпълнителен директор на Huntington Ingalls Industries Inc., която също произвежда кораби и подводници за американските ВМС, заявява, че компанията се фокусира върху набирането на кадри от училища и колежи, вместо да обявява в специализирани платформи свободните работни места.

В производството на боеприпасите пък фабриките често са разположени в отдалечени райони поради опасения за околната среда и безопасността, което също може да отблъсне някои потенциални кандидати.

Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в полупроводниковата индустрия само за тази година


"Понякога е трудно да се наемат хора на това място", казва Паула Хартли, вицепрезидент по ефективността на предприятието в Lockheed Martin Corp., за обекта на компанията в Камдън, на около 140 км от столицата на щата Литъл Рок, в сърцето на югоизточния горски пояс на САЩ.

Lockheed има около 1000 служители в завода, където се сглобяват ракети Javelin и ракетни установки Himars, и планира да наеме още 200 души. Все още има свободни работни места от януари за инженерни позиции и то при положение, че за да успява в набирането на персонал за толкова далечни обекти, Lockheed започва да предлага по-високи заплати.

Европа също има своите примери. SааB например наскоро стартира многостранна кампания в Швеция за намиране на подходящи таланти, която включва плакати, билбордове, онлайн реклама, кампания в социалните медии и редовни посещения на студентски трудови борси, посочва WSJ.

Друг представител на европейската военна индустрия – BAE, пък заявява, че негови представители посещават около 420 училища годишно, за да привлекат интереса на младите хора към отбранителния сектор.

От компанията добавят, че се наблюдава ръст на кандидатурите от технологичния сектор след неотдавнашните съкращения в него, и се надяват да привлекат повече таланти от този отрасъл в момент, „в който общото възприятие за отбранителния бизнес се подобрява“.