Еврото запази ръста си спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни, които могат да покажат, че бизнес доверието в Германия се е задържало близо до 2.5-годишен връх.

Еврото запази най-голямото си повишение от седмица спрямо долара преди изказването на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и след излезлите вчера данни, които показаха, че темпът на растеж на производството и сектора на услугите е останал близо до най-високото си ниво от почти три години. Австралийският долар докосна най-високото си ниво от началото на годината, след като индексът на волатилността на валутните пазари падна до най-ниското си ниво от 2012 г., подкрепяйки активите с по-висока доходност.

Еврото поевтиняваше с 0.1% до 1.3828 долара, след като вчера добави 0.3% към стойността си, което бе най-големият еднодневен ръст от 14 март насам. Еврото се разменяше срещу 141.47 йени, след ръст от 0.3% вчера. Австралийският долар изгуби 0.1% до 91.25 щатски цента, след като преди това нарасна до 91.58, ниво, невиждано от 10 декември.

Индексът на бизнес климата на института Ifo вероятно е бил на ниво от 110.9 пункта този месец според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Индексът нарасна до 111.3 през февруари, което бе най-високото му ниво от юли 2011 г.

Марио Драги се очаква да говори в Париж днес. По-рано този месец той заяви, че състоянието на икономиката на еврозоната отговаря на основния сценарий на банката за постепенно възстановяване, след взетото решение за запазване на основната лихва на рекордно ниското ниво от 0.25%.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific поевтиня с 0.4%, след като водещите икономически сили заплашиха Русия с още санкции и временно отстраниха страната от Г-8. Индексът MSCI World падна с 0.5% вчера, записвайки понижение в четвърти пореден ден.

Индексът на Deutsche Bank AG, следящ волатилността при девет основни валутни двойки, се понижи с 11 базисни пункта до 7.02% вчера, което бе най-ниското му ниво от 17 декември 2012 г.

Данни на Министерството на търговията на САЩ могат да покажат днес, че продажбите на нови жилища са паднали с 4.9% през миналия месец до 445 000 на годишна основа, според осреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg. Прогнозите за стойността на индекса на цените на жилищата пък са за ръст от 0.6% през януари, след повишение от 0.8% в предходния месец.