Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към четиримесечно дъно, след като данните за заетостта и машинните поръчки в САЩ се оказаха под средните очаквания на анализаторите. Това поднови спекулациите дали скоро ще видим край на програмата на Фед за обратно изкупуване на облигации.

Японският пазар се движеше между плюса и минуса през днешния ден, като е при ключовата психологическа граница от 13 000 пункта.

Индексът, следящ представянето в региона, MSCI Asia Pacific Index загуби 0.7% от стойността си до 131.37 пункта. Показателят се понижи с 8.3% до вчера от върха си, постигнат на 20 май. Над три акции се понижаваха за всяка, отбелязала ръст.

“Фед внася усещане за излизане от процеса на стимули със своите коментари“, смята Киоши Ишигане, валутен анализатор в Mitsubishi UFJ Asset Management Co., цитиран от Bloomberg. “Пазарът се продава обикновено сред не особено добри данни и обратното – скача при добри новини“, допълва специалистът.

От началото на годината индексът MSCI Asia Pacific Index се е повишил с 2.3%, като към вчерашна дата се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 12.9, на фона на 14.6 за Standard & Poor’s 500 и 13 за Stoxx Europe 600 Index.

Японският Topix се понижи с 1%, движейки се между ръст от 0.8% и понижение от 1.6%, след като вчера загуби 3.2% от стойността си. Индексът е с понижение от 15% от върха си на 22 май.

Австралийският S&P/ASX 200 Index се понижи с 0.5%, докато основният новозеландски индекс загуби 1.1% от стойността си.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 се търгуват с 0.3% на положителна територия, след като индексът отбеляза загуба от 1.4% вчера. По-слаби от очакванията данни за нивото на заетост в частния сектор на ADP съдействаха за загубата.

Най-интересното случващо се на валутните пазари е свързано с австралийския долар и неговата изключителна обезценка спрямо останалите валути. Австралиецът поевтиня до 0.9450 спрямо щатския долар, което бе най-ниското му ниво от 2011 година.

Понижаването на лихвите в страната и намаляването на конкурентните предимства спрямо останалите валути инициира поевтиняване на австралийския долар.

„Трендът на австралийския долар е ясно низходящ“, коментира Кенго Сузуки, главен валутен стратег в Mizuho Securities Co. в Токио. „Австралийският долар остава податлив на разпродажби, когато пазарите са в настроение за изключване на риска“, допълва още специалистът.

Австралийският долар загуби 1% от стойността си до нива от 94.37 щатски цента, което бе най-ниското му ниво от 4 октомври 2011 година насам.

Новозеландският долар също отбеляза загуби, макар и значително по-малки, понижавайки се с 0.6% спрямо щатската валута.

Доларът регистрира сериозни загуби спрямо йената и е на път да тества ключовото ниво от 99 йени.