Доларът поевтиня до 17-месечно дъно спрямо йената, след като бе подложен на натиск от проведената през миналия месец среща на Федералния резерв на САЩ, на която стана ясно, че централната банка на САЩ ще действа предпазливо по отношение на вдигането на лихвите.

Доларът падна до 109.10 йени, което бе най-ниското му ниво от октомври 2014 г. Доларът за последно се търгуваше на ниво от 109.17 йени, отчитайки понижение от 0.6% за деня.

Еврото губи 0.6% спрямо йената до 124.42.

Спрямо долара еврото остава без промяна на ниво от 1.1398, недалеч от достигнатия миналата седмица 5.5-месечен връх от 1.1438.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 94.419 пункта, след като вчера падна до 94.239 пункта, което бе най-ниското му ниво от октомври миналата година.

Протоколът от последната среща на Фед на 15-16 март показа, че е малко вероятно централната банка да вдигне лихвите преди юни.

В контраст с Фед, Централната банка на Япония вероятно ще обсъжда вероятността за допълнително облекчаване на паричната политика на следващата среща на 27-28 април.

Йената поскъпва, въпреки устните предупреждения от страна на японски политици срещу оскъпяването й. Високопоставен служител в министерството на финансите днес заяви, че движенията на обменния курс в последно време са еднопосочни и ако се наложи, министерството ще се намеси на пазара.

Пазарът обаче е скептично настроен по отношение на интервенция и продажбата на йени преди срещата на Г-7, на която Япония ще е домакин през май.

Австралийският долар днес поевтиня до 0.7595 щатски долара. Австралиецът запази по-голяма част от поскъпването си от 0.7% от вчера, подкрепено от цената на петрола.