Азиатските индекси се задържаха близо до триседмичния си минимум днес вследствие на опасенията за забавяне на китайската икономика. Петролът възстанови част от загубеното в предходните дни, като добави близо 2% към стойността си.

Надеждите за сделка за замразяване на производството от водещите световни производители инициираха ръста на суровината.

Индексът MSCI Asia-Pacific се задържа близо до вчерашните си нива, след като регистрира най-ниската си стойност от 16 март насам. По-рано през деня показателят се понижаваше с 1.6%, или най-големия му дневен спад от близо два месеца.

„Все още е твърде рано да се говори за икономическо стабилизиране в Китай, защото запасите от имоти в страната са много високи“, коментира Алекс Уолф, икономист в Standard Life Investments. „Поради тази причина пазарните участници се притесняват, че възстановяването може да е кратко или бързо да се изчерпи“, допълва още специалистът.

Според данни от миналата седмица, инвеститорите са насочили 36.8 милиарда долара към развиващите се пазари през март. Това е най-големият обем от близо две години, сочи статистиката на Institute of International Finance.

На щатските пазари индексът S&P 500 загуби 1.01% от стойността си вчера, като инвеститорите „прибираха печалби“ след наскорошното рали и в очакване на по-лоши тримесечни резултати.

В допълнение, търговският дефицит на САЩ е нараснал с повече от очакванията през февруари - пореден признак за забавянето на икономическата активност във водещата световна икономика.

Икономистите намалиха очакванията си за ръст на щатската икономика с половин процентен пункт за първото тримесечие, до 0.4% на годишна база, което би било най-слабото повишение на икономиката от две години насам.

Промяната на настроенията сред инвеститорите за „изключване на риска“ са видни и от търговията на валутните пазари и инструментите с фиксиран доход.

Инвеститорите отново започнаха да купуват йени, като доларът се понижи до 17-месечен минимум спрямо японската валута, до ниво от 109. 92 йени.

Лихвите по десетгодишните немски облигации се понижиха до под 0.1% за първи път от април на миналата година и са много близо до историческото си дъно при ниво от 0.05, постигнато преди година.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се понижиха до петседмичен минимум от 1.715%, намалявайки с 0.3 процентни пункта от пика им на 16 март при 2.002 процента.

Брентът с доставка през май поскъпна с 1.6%, до 38.48 долара за барел.