Доларът затвърди позициите си, а някои азиатски индекси нараснаха след добрите данни за щатската икономика, дошли в края на миналата седмица, когато водещите пазари по света бяха затворени.

„Докато щатската икономика продължава да проявява признаци на възстановяване, смятам, че ръстът на световните фондови пазари ще продължи“, коментира Такеру Огихара, главен стратег в Mizuho Trust Bank, цитира от CNBC.

Поскъпването на долара спрямо японската йена съдейства за повишението на индекса Nikkei 225 с 0.7%, до най-високата му стойност от месец и половина.

Китайските акции добавиха 0.6% към стойността си, а индексите в Южна Корея и Тайван нараснаха с минималните 0.1%.

Индексът MSCI Asia-Pacific, отразяващ представянето в региона, се понижи с 0.1%. Той бе повлечен от загубите на пазарите в Индонезия, Малайзия и Филипините, търгуващи с между 0.2 и 0.8% на отрицателна територия.

Златото стана жертва на поскъпващия долар, като благородният метал загуби 0.5% от стойността си.

Изнесени в петък данни посочиха ръст на щатската икономика от 1.4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година спрямо предварителните прогнози за 1% повишение.

В същото време основният индекс на потребителските цени се е повишил с 1.7% през първия месец на годината, което е най-високото му ниво от юли 2014 година насам.

Цената на петрола продължи с ръста си за трети пореден ден. Брентът добави 0.8% към стойността си, до ниво от 40.75 долара за барел с доставка през май, като суровината се е повишила вече с над 50% от дъното си, постигнато по-рано през годината.