Петролното гуро Анди Хол, ръководител на звеното за търговия със суровини в хеджфонда Astenbeck Capital, смята, че цената на петрола е намерила своето дъно.

„Смятаме, че петролният пазар вече е близо до балансиране на търсенето и предлагането, а цената на суровината е при ниво, при което ще продължава да вреди и да намаля предлагането. Колкото по-дълго се задържи петролът на настоящата си цени, толкова по-големи са рисковете за това да станем свидетели на това предлагането да изостане зад търсенето през следващата година“, коментира Хол в писмо към акционерите на фонда.

Това не е първият път, в който Хол се опитва да прогнозира намиране на дъно на пазара. Фондът Astenbeck е позициониран за рали при цената на петрола от около година насам, което до момента не се материализира.

Смята се, че от бичите си залози върху петрола хеджфондът е регистрирал загуби от около 2 милиарда долара през изминалата година.

Дори и след тези масирани загуби обаче, Хол не променя стратегията и убежденията си. Той продължава да смята, че цената на петрола ще се повиши през тази година, въпреки факта, че „черното злато“ загуби 20% от стойността си само през първите 17 дни на годината.

След като се понижи до ниво от 26 долара за барел обаче, цената на щатския суров петрол се повиши с близо 59%, до 41.26 долара към настоящия момент.

И според Андрю Хол това е едва началото на ръста, въпреки мнението на други специалисти в сектора, които предупреждават инвеститорите да са внимателни от тук нататък.

„Смятаме, че е малко вероятно производството на ОПЕК да се повиши средно с повече от 500 хиляди барела на ден през тази година, в сравнение с миналата. Предвид на очакваното намаление на производството от страните извън картела с около един милион барела, това прави отрицателен ръст на производството от 500 хил. барела“, смята Хол.

Това е и в основата на убежденията на експерта, че цената на петрола може да се повиши до 80 долара за барел в следващата една година.