Йената поскъпна, а азиатските индекси се търгуват близо до най-ниските си стойности за деня, след като японската централна банка, напълно очаквано, запази монетарната си политика без промяна.

Финансовата институция премахна също така от изявлението думите, че ще понижи лихвите до по-високи отрицателни нива, ако се наложи. Доларът се повиши моментно до нива от 113.30 йени, като се търгува при нива от 113.45 йени рано тази сутрин.

Сега погледите на инвеститорите са изцяло отправени към двудневната среща на Фед, която стартира днес, а решението на комитета по парична политика ще бъде оповестено утре. Следват централните банки на Великобритания и Швейцария с решенията си в четвъртък.

С над 1% се понижиха индексите в Китай, Австралия и Тайван. На отрицателна територия сочат отваряне и фючърсите на щатските индекси, след като вчера основните от тях приключиха на минус.

Забавянето на световната икономика и повишаването на дефлационния натиск кара инвеститорите да намаляват рисковите си експозиции, особено към развиващите се пазари.

В подобна среда едва ли Фед ще прибегне до увеличаване на лихвите на настоящото си заседание. Все повече обаче стават очакванията на инвеститорите, че резервът няма да промени ниските си лихви до декември на настоящата година.

Пазарите на фючърси залагат 50% вероятност за едно повишение на лихвите до юни и още едно през декември.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации са при нива от 1.969, което е понижение от достигнатия им в петък шестседмичен връх при ниво от 1.986 процента.

Вчера петролът отбеляза понижение, като брентът загуби 2% от стойността си, връщайки се отново при нива под 40 долара за барел с доставка през май. Суровината се търгува при 39.08 долара за барел рано тази сутрин, или понижение от нов 1%.