Повечето от азиатските индекси се понижиха в началото на седмицата, след три последователни седмици на ръст.

Петролът регистрира известен спад вследствие на опасенията за запасите в САЩ, което повиши негативните нагласи сред инвеститорите. Загубите на фондовите пазари обаче бяха ограничени от надеждите, че Китай ще понижи лихвите в страната.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, загуби 0.2% от стойността си. Показателят се е повишил с 16% от дъното си, постигнато през януари. На база съотношението си цена-печалба индексът MSCI се търгува при 12.3, което е леко под средното за последните 20 години.

Японският пазар бе затворен за честването на национални празници, а фючърсите на европейските индекси сочат отваряне леко на минус.

„Въпреки че настоящият ръст на фондовите пазари е поставен под риск, все по-малък става песимизмът сред инвеститорите, свързан с развиващите се пазари“, според Франсис Чойнг, анализатор в Societe Generale в Хонконг.

Индексите на Китай и Хонконг отбелязаха ръст, но той бе компенсиран от загубите на повечето от останалите пазари в региона, сред които тези на Тайван и Австралия.

Китайската икономика проявява признаци на подобрение, докато капиталовите отливи от страната също започват да се забавят.

Петролът поевтиня за втори пореден ден, продължавайки спада си от над 1% от петък. Той се предопредели от новината, че броят на шистовите произовители в САЩ се повиши за първи път от декември насам. Този факт възобнови опасенията на пазарните участници, свързани със свръхпредлагането на черното злато.

Брентът с доставка през май се понижи до 40.80 долара за барел рано тази сутрин, след като в края на миналата седмица достигна пиковата си стойност за годината при ниво от 42.54 долара за барел.