Доларът се търгува близо до 17-месечно дъно спрямо йената, след като вчера получи нов удар на фона на изказване на министър-председателя на Япония, което даде индикации, че властите са предпазливи по отношение на ограничаването на поскъпването на йената.

Щатската валута поскъпва с 0.1%, до 110.51 йени, но остава близо до достигнатото вчера ниво от 109.92, което бе най-ниското от 31 октомври 2014 г. насам.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред Wall Street Journal, че страните трябва да избягват да обезценяват валутите си със "своеволни интервенции."

Централната банка на Япония въведе отрицателни лихви в края на януари, но този шоков ход не отслаби йената.

Дори и без коментара на японския премиер, йената има солидна подкрепа на фона на колебанията на световните борси и ниските лихви по щатските държавни облигации, което отслабва подкрепата за долара.

Доларът губи над 1% спрямо йената тази седмица и върви към трето седмично понижение в последните четири седмици.

Миналата седмица парламентът на Япония одобри рекорден бюджет за финансовата 2016 г., подготвяйки почвата за дебат по въпроса за допълнителните стимули за икономиката.

Резкият спад на долара спрямо йената даде възможност на еврото да запази позиции спрямо щатската валута, въпреки излезлите вчера данни, които показаха понижение във фабричните поръчки в Германия и слаба бизнес активност в еврозоната през първото тримесечие.

Еврото се търгува почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.1375, след като вчера падна до 1.1335.

Австралийският долар записа лек ръст, на фона на възстановяването на цените на суровините, поскъпвайки с 0.3%, до 0.7565 щатски долара, след като вчера поевтиня с 0.7%.

Другите суровинни валути също се възползваха от отдалечаването на цената на петрола от едномосечното й дъно. Канадският долар се търгува без промяна спрямо щатския долар на ниво от 1.3129, след като се отдалечи от осемдневния минимум от 1.3219 долара, достигнат във вторник.