Азиатските пазари приключиха предимно на отрицателна територия, като загубите се прехвърлиха и в Европа впоследствие. Японският Nikkei 225 загуби 2.4% от стойността си, до ниво от 15 732 пункта, докато южнокорейският KOSPI се понижи с 0.8%.

Ръст обаче регистрираха китайските индекси, като шанхайският добави 1.2%, а този в Шенжен нарасна с 2.3%.

Индийският Sensex and Nifty 50 се понижи с 0.9% след решението на централната банка да понижи нивото на лихвите с 25 базисни пункта, до 6.5%. Действието на банката отговори на средните очаквания на анализаторите.

Японската йена продължи да поскъпва, като доларът се понижи до ниво от 110.40 йени - най-ниската му стойност от октомври 2014 година насам. За сравнение преди седмица двойката се търгуваше при нива от около 112 йени за долар.

Петролът продължи с низходящото си движение, като фючърсите на щатския суров петрол се понижиха с 0.7%, до 35.4 долара за барел с доставка през юни.

„Петролът просто намира баланс вследствие на идеята, че сделка между производителите за замразяване на производството няма да се намери“, коментира Еван Лукас, пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC.

Загубите от Азия се прехвърлиха и в Европа. Немският DAX загуби 2% от стойността си, до нива на търговия при 9 619 пункта, а британският FTSE се понижи с 1%. Френският САС 40 намали стойността си с 1.8%.