Пазарът на облигации може да изпита сериозни трудности, което да изпрати щатските индекси надолу с 10% през следващите няколко месеца, прогнозира пред финансовото издание CNBC Мохамед Ел-Ериан, икономически съветник на Allianz.

Според него обаче не е сигурно, че пазарното понижение ще стартира веднага.

Вижте още: Краят на ръста ще дойде, когато инвеститорите осъзнаят това

Накъдето и да се запътят акциите, те най-вероятно ще се търгуват в по-широк диапазон, в сравнение с наблюдавания през последните седмици, смята още специалистът.

Ликвидната инжекция от страна на централната банка и програмите за обратно изкупуване на акции на компаниите могат да са факторът, който да предопредели дори по-нататъшно повишение на индексите в краткосрочен план.

През последните няколко седмици индексите заличиха основната част от спада си от началото на годината. Широкият S&P 500 вече е с понижение от едва 1% от началото на годината, като през изминалия месец добави 4% към стойността си.

Няколко са факторите, инициирали повишението на щатските индекси в последните месеци. Опасенията от рецесия за щатската и световната икономики са намалели, както и очакванията за агресивна политика на повишение на лихвите от страна на Фед.

„Нещата в САЩ не са чак толкова зле“, коментира пазарният експерт, като добавя, че компаниите продължават да наливат пари в пазара с обратно изкупуване на собствените си акции и поглъщания.

По-рано през месеца Ел-Ериан коментира, че волатилността на щатските пазари може да се увеличи с нарастване на популярността на Доналд Тръмп.

„Политическият фактор все още не е напълно заложен в цените на акциите, но премия може да бъде заложена с наближаването на изборите“, коментира още Ел-Ериан.